Vypořádání společného jmění manželů

Dobrý den, asi před dvěma lety jsem se rozvedla. S bývalým manželem máme společný dům, ale odešla jsem z něj ještě před rozvodem a bydlím u rodičů. Bývalý manžel v domě zůstal, chce mě vyplatit a nutí mě podepsat nějakou dohodu. Říká, že jinak to dá k soudu, dostanu míň peněz a ještě zaplatím soudní výlohy. Můžete mi poradit?

ilustrační foto

 

Dohoda o vypořádání společného jmění manželů (SJM), tedy majetku, který jste nabyli za trvání manželství, je určitě nejvhodnější způsob řešení této situace. Záleží ovšem na podmínkách této dohody. Zásadně platí, že rozvedené manželé se dělí rovným dílem. Rozhodující je pak určení hodnoty společného jmění, event. poměrné rozdělení věcí, které byly předmětem SJM. Soud, který by ve věci případně rozhodoval, zpravidla k určení hodnoty věcí přibírá soudního znalce, pokud se účastníci nedohodnou. V nedávné době Nejvyšší soud svým rozhodnutím upravil svoji předchozí judikaturu, podle které se hodnota věci ze zaniklého SJM určovala dle cenových předpisů v době oceňování, ale vycházelo se ze stavu, v jakém se věci nacházely ke dni právní moci rozsudku o rozvodu manželství. Podle aktuálního rozhodnutí se dnes při oceňování majetku ze zaniklého SJM má vycházet ze současného stavu tohoto majetku.

Doporučuji vám nechat takto provést ocenění, tedy určení obvyklé neboli tržní ceny znalcem a na základě znaleckého posudku požadovat vypořádací podíl. S ohledem na vývoj cen nemovitostí si nemyslím, že by váš vypořádací podíl měl být aktuálně nižší než v době rozvodu. Co se týče event. soudních nákladů, tak ve sporech o vypořádání SJM si zpravidla účastníci řízení nesou náklady každý ze svého a pouze výjimečně, pokud soud k tomu shledá důvody, ukládá žalovanému povinnost nahradit náklady řízení. U této problematiky pokládám za vhodnou poradu s advokátem.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz