Domácí násilí

Dobrý den, nevím, co mám dělat. Partner se posledních několik let chová strašně. Začalo to, když přišel o práci, pro nadbytečnost. Od té doby nepracuje, vše platím já, o vše se starám, ale vše je špatně. Začal mě fyzicky napadat, zamyká mě ve sklepě, krade moje věci, peníze. Nadává mi, vyhrožuje, teď si začal domů vodit své opilé kamarády. Řešila jsem to už s policií, na chvíli byl klid, a pak znovu. Nemám se jak bránit, každý mi říká, že přeháním. Z domu ho vyhodit nemůžu, vyhrožuje, že mě zabije, když to udělám. Nemám kam jít, peníze na nové bydlení nemám, splácím hypotéku a tak tak vyjdu. Přijde mi, že se nemůžu nijak bránit a někdy si připadám jak hysterka…

ilustrační foto

 

Dobrý den, vaše situace je velmi vážná a nebezpečná. Není na místě, aby kdokoli bagatelizoval váš problém. Je důležité se co nejdříve dostat z této situace a hledat pomoc. Jako první krok byste měla kontaktovat organizace zaměřené na pomoc obětem domácího násilí. Tyto organizace vám mohou poskytnout podporu, poradenství a informace o možnostech, které máte. Můžou vám také pomoci s hledáním nového bydlení. Dále můžete hledat pomoc u přátel a rodiny, kteří vám mohou poskytnout bezpečné místo k pobytu, když budete potřebovat. Pokud se necítíte bezpečně, můžete kontaktovat policii a požádat o ochranu, jestliže oni nezakročí, zkuste se obrátit na advokáta, který vám sdělí, jaké kroky můžete právně učinit. Uvědomte si, že to není vaše vina a že máte právo na bezpečí. Pokud se rozhodnete odejít, může být užitečné vytvořit si „plán úniku“. Je důležité hledat pomoc co nejdříve, protože situace může eskalovat. Nezapomeňte, že existují lidé, kteří vám mohou pomoci a podpořit vás.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak se bránit domácímu násilí?

Domácí násilí je vážný problém, který postihuje mnoho lidí na celém světě. Pokud jste obětí domácího násilí, je důležité si uvědomit, že máte právo se bránit a hledat pomoc. Zde je několik tipů:

• Zavolejte policii. Pokud jste v akutním ohrožení, okamžitě zavolejte policii. Policisté mají pravomoc vás ochránit a zadržet agresora.

• Hledejte podporu. Pokud se cítíte ohroženi, hledejte podporu u svých přátel, rodiny nebo odborníka, např. psychologa. Můžete se obrátit na organizace, které se specializují na pomoc obětem domácího násilí (Bílý kruh bezpečí, Krizová linka aj.).

• Upravte svůj domov. Pokud je to možné, upravte svůj domov tak, aby byl bezpečnější. Nainstalujte zámky na dveře a okna a zaměřte se na zlepšení bezpečnosti svého domova.

• Učte se sebeobraně. Sebeobrana je důležitá pro vaši bezpečnost. Můžete se naučit základy sebeobrany nebo navštívit kurz, který vás naučí techniky pro zvládnutí různých situací.

• Zvažte soudní kroky. Pokud se cítíte ohroženi nebo jste byli zraněni, můžete zvážit soudní kroky. Můžete se obrátit na právníka, který vám poradí, jak postupovat.

Je důležité si uvědomit, že domácí násilí je nebezpečný a traumatizující problém, ale že existuje pomoc a podpora pro oběti. Pokud se cítíte ohroženi, nebojte se hledat pomoc a bránit se.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz