Koncert na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně – 21. 4. v Plzni opět zazní gospel

Benefiční koncert Gospel (až) na dřeň pomůže již počtrnácté Nadaci pro transplantace kostní dřeně.

Předposlední dubnový víkend  zamíří do Plzně více než 90 zpěváků z celé České republiky, aby si pod vedením dvou zahraničních dirigentů, Davida Daniela z Velké Británie a Alicji Andrejczuk z Polska, zazpívali gospel. Již čtrnáctý ročník workshopu Gospel (až) na dřeň pak v neděli 21. dubna vyvrcholí velkým benefičním koncertem ve prospěch Nadace pro transplantace kostní dřeně, který začíná v 18 hodin v Betlémské kapli sboru ECM Maranatha v plzeňské Husově ulici č. 14. Vstupenky se budou prodávat za 200 Kč přímo na místě hodinu před začátkem koncertu.

Ten zahájí plzeňský soubor Touch of Gospel, následovat bude společné vystoupení všech účastníků workshopu, mezi nimiž najdete zástupce mnoha českých gospelových uskupení. Sbor doprovodí vynikající živá kapela s dechovou sekcí pod vedením kapelníka Martina Krče, který působí na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka.  Zazní gospelové skladby starší i úplně nové jako například hit „Big“ Pastora Mikea Juniora, písnička, která vznikla v jeho domácím sklepním studiu a nakonec převálcovala v roce 2019 americké gospelové hitparády. Ke skladbám o něco tradičnějším se naopak řadí písnička chicagského skladatele a zpěváka Rickyho Dillarda „I’ll trade my worries for worship“.

„Workshop Gospel (až) na dřeň patří k plzeňskému kulturnímu životu od roku 2009 a za tu dobu již hostil řadu zajímavých osobností evropské gospelové scény, ” říká Michal Beránek, dirigent sboru Touch of Gospel a člen pořádajícího spolku Gospel Train. „Plzeňské publikum má díky tomu možnost se každoročně seznamovat s nejrůznějšími podobami gospelu. Letos se těšíme jak na písničky, které si pro nás již tradičně připravil David Daniel, tak i na výběr mladé dirigentky Alicji Andrejczuk, která do Plzně míří poprvé.

Závěrečný koncert má vždy úžasnou atmosféru, na kterou se těší všichni účinkující i věrní posluchači. Pokud chcete letos tuto jedinečnou gospelovou událost prožít s námi, jste srdečně zváni.”


Zdroj:

Barbora Černíková
Touch of Gospel