Panenka ve slanině se švestkovou omáčkou

Ingredience:

400 g vepřové panenky, slanina (plátky), máslo, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, kousek petrželky, 300 g čerstvých švestek, 150 ml vývaru, citronová šťáva, cukr, pepř, sůl

 

Postup:

V hrnci na másle opečeme cibulku a najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu.Přidáme švestky a necháme chvíli prohřát. Zalijeme vývarem a dusíme přibližně 15 minut. Pak propasírujeme, přelijeme zpět do hrnce, dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Omáčku necháme zredukovat. Po vypnutí vmícháme plátek studeného másla.

Panenku odblaníme, opepříme a obalíme do slaniny. Opečeme ji z každé strany – začínáme stranou, kde končí slanina. Pak panenku dodělat do trouby, při 170 °C na 10 minut. Vnitřní teplota masa by měla být asi 55 °C. Panenku necháme pár minut odpočinout. Nakrájíme na plátky, podáváme s omáčkou a přílohou.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu