Ingredience:
750 g polohrubé mouky, 375 ml mléka, 150 g moučk. cukru, 1× vanil. cukr, 50 g tuku na pečení, 42 g čerstvého droždí, 2× žloutek, špetka soli, citronová kůra, podle chuti ořechy + kandované ovoce + rozinky namočené v rumu (ať to má říz), vajíčko na potření
Postup:
Z rozdroleného droždí, části mléka (ohřátého) a lžíce cukru zaděláme kvásek.
Až kvásek vzejde, smícháme jej s moukou, cukrem, vanil. cukrem, citronovou kůrou, špetku soli, žloutky, zbytkem mléka, rozpuštěným tukem. Nakonec přidáme ořechy, rozinky a kandované ovoce v rumu (já použila celou skleničku od kafe). Důkladně zaděláme. Těsto necháme v teple kynout zhruba hodinu.
Vykynulé těsto rozdělíme na dva bochánky a vypracujeme dva mazance. Na plech s pečícím papírem oba dáme, potřeme vajíčkem a shora mazance nastřihneme nůžkami. Pečeme v troubě na 175 °C asi 55 minut.
Hotové mazance můžeme pocukrovat. Přeji dobrou chuť. 🙂
Pro MAGAZÍN OKO připravila Tereza Gejdošová