Stále nemocné děti

Dobrý den, mám dvě děti, dcerku (3,5) a syna (6). Nikdy nebyli moc nemocní, dokud loni nechytili neštovice. Dcerka se nakazila ve školce. Takže izolace doma, léčba a pak znovu kolotoč se synem. Naštěstí můžu pracovat z domu, takže jsme to nějak zvládli. Jenže od té doby jsou na hromádce pořád. Týden ve školce, škole, a pak dva týdny doma a pořád dokola. Se synem se musím učit, dcerku zabavit, práci si nechávám na večery, když dětí spí. Jenže jsem pak nevyspalá, začínám být už protivná i na děti. Vím, že za to nemůžou, ale jsem na pokraji sil. Někdy mám pocit, že stačí málo a úplně se zhroutím.

ilustrační foto

 

Dobrý den, je úplně normální cítit se unavená a vyčerpaná, když se snažíte skloubit práci, péči o děti a vlastní potřeby. Není to snadné a je důležité nezanedbávat vlastní pohodu. Možná by bylo užitečné hledat pomoc – máte někoho, kdo by vám mohl pomoct s péčí o děti a uvolnit vám trochu času? Může to být partner, rodinný přítel, člen rodiny nebo profesionální pomoc, jako například školní vychovatelka, která by mohla pomoci se vzděláváním vašeho syna, slečna na hlídání apod. Zkuste si také najít čas na odpočinek a péči o sebe, i když to může být obtížné. Může to být i krátká chvíle pro sebe, když děti spí, kdy si dopřejete relaxaci, což vám může pomoci znovu nabrat energii. Nezapomeňte také na komunikaci s dětmi. Mohou mít stejné pocity jako vy. Snažte se s nimi otevřeně mluvit, vysvětlit situaci a najít společné aktivity, které vás spojí a zároveň pomohou udržet harmonii v rodině. Pokud se cítíte přetížená, doporučím také vyhledat pomoc psychologa, ten vám může poskytnout podporu a různé strategie pro zvládání stresu.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Nemocní potomci

Jak nastavit rovnováhu mezi prací a péčí o nemocné děti… a nezhroutit se.

Každý rodič zná ten okamžik, kdy se všechno zdá být mimo kontrolu. Péče o nemocné děti a zároveň plnění pracovních povinností může být vyčerpávající a zlomit i ty nejodolnější z nás. Ale existují způsoby, jak najít rovnováhu a udržet si duševní zdraví i v nejtěžších chvílích. Začněte tím, že se vyvarujete vytváření nepřiměřených očekávání jak k sobě, tak k dětem. Nejste superhrdinové, a to je v pořádku. Buďte shovívaví a uznejte, že mít všechno pod kontrolou není vždy možné.

Komunikace je klíčová. Hovořte o vašich pocitech s partnerem, rodinou nebo přáteli. Nemusíte vše zvládat sami. Sdílení emocí může pomoci snížit stres a nabídnout nové perspektivy na situaci.

Najděte si podporu. Možná existuje rodinný příslušník nebo blízký přítel, kdo by mohl poskytnout pomoc s péčí o děti. Využití profesionální pomoci, jako jsou školní vychovatelé nebo dočasné služby pro péči o děti, může být také užitečné.

Nastavte si priority a buďte flexibilní. Možná budete muset přehodnotit své pracovní povinnosti nebo najít alternativní způsoby, jak pracovat z domova, aby bylo možné lépe koordinovat péči o děti.

A nakonec, nezapomínejte na péči o sebe. I když to může být těžké, najděte si čas na odpočinek a self-care. Cvičení, meditace nebo jen krátký čas na relaxaci mohou udělat zázraky pro váš duševní stav.
Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz