Děti mít nechci a nebudu…

Je mi 35 let, jsem vdaná a bezdětná. A přesně takhle to chci zachovat. Moje dětství rozhodně nebylo idylické. Otec byl dominantní, matka se mu vždy podřizovala, co řekl, bylo svaté. Hodně pil a v opilosti měl tendenci mi neustále připomínat, že já jsem ta, která ho naprosto zklamala, nikdy jsem pro něj nebyla dost dobrá. Zato mladšího bratra miluje, i když ten nic nedokázal, nemá práci a pije stejně jako otec. Byla jsem ráda, když jsem se po maturitě dostala na medicínu a mohla odejít z domu. Musela jsem se postarat sama o sebe, zvládat brigádu i studium, a zvládla jsem to. Už tehdy jsem se ale rozhodla, že nechci mít děti. A přestože s manželem máme harmonický vztah a děti jsme prozatím odložili, tak mám strach, co řekne až zjistí, že je nechci nikdy…

ilustrační foto

 

Dobrý den, každá žena se může svobodně rozhodnout, zda děti chce, či ne. Nemusíte nikomu dokazovat vlastní cenu, ani vysvětlovat důvody svých postojů, nemusíte naplňovat jakákoliv očekávání společnosti, pokud s nimi nesouhlasíte. Pokud s manželem máte harmonický vztah a do mateřství vás nijak netlačí, myslím, že váš postoj dokáže pochopit. On jediný by měl znát důvod, proč děti nechcete, aby vás pochopil a podpořil. Komunikace je klíčem k porozumění a nalezení společného postoje. Pokuste se otevřeně hovořit o vašich obavách a pocitech. Vysvětlete mu, jaké jste měla zkušenosti s rodičovstvím ve svém dětství a jak to ovlivňuje vaše současné přesvědčení. Důležité je také zdůraznit, že vaše rozhodnutí je osobní a že to neznamená, že s ním nechcete mít společnou budoucnost. Vyslechněte také názor a přání svého manžela. Mohl by mít vlastní představu o rodičovství a je důležité, abyste se vzájemně respektovali a snažili se najít společné řešení. I život bez dětí může být plnohodnotný, můžete mít volnost, kterou rodiče nemají, můžete cestovat, plnit si své sny… V případě potřeby může být užitečné vyhledat odbornou pomoc, jako je například párová terapie, abyste mohli společně prozkoumat své obavy a najít společnou cestu vpřed.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Nechci mít děti… Jak to vysvětlit okolí?

Rozhodnutí nemít dítě je důležitým krokem, který je spojený s mnoha emocemi a úvahami. Každý má právo na to, zvolit si v životě to, co mu nejvíce vyhovuje, bez ohledu na to, jak to přijme jeho okolí. Zde je však několik rad, jak toto rozhodnutí můžete svým blízkým prezentovat.

1. Buďte upřímní. Pokud se rozhodnete nemít dítě, řekněte to na rovinu a zkuste okolí přiblížit své pocity a důvody, které vás k tomu vedou. Vysvětlete, co vás k rozhodnutí vedlo, na co se chcete v životě zaměřit, že nejde o zbrklé rozhodnutí, ale že jste jej zvážili ze všech stran.

2. Buďte sebejistí. Nemusíte nijak ospravedlňovat své rozhodnutí, rozhodli jste se pro něj, jelikož si myslíte, že je to pro vás správná volba.

3. Buďte empatičtí. Pro některé lidi ve vašem okolí může být vaše rozhodnutí šokující. Zejména pro vaše rodiče, kteří se roky těší na vnoučata. Zkuste se na vše podívat z jejich úhlu pohledu a respektujte jejich názory, i když se neshodují s těmi vašimi. Chce to čas, než si zvyknou, buďte trpěliví.

4. Poukažte na společné zájmy. To, že všichni vaši přátelé mají, nebo budou mít, dítě, ještě neznamená, že si s nimi nebudete mít co říct. Máte jiné zájmy, které sdílíte, nezapomínejte na ně a budujte je společně.

Pamatujte, že toto je vaše rozhodnutí a máte na něj právo. Vysvětlování může být složité, ale buďte trpěliví a hledejte společně s lidmi ve svém okolí cestu ke vzájemnému respektu a porozumění.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz