35. Skupova Plzeň otevírá přihlášky do soutěže českých a slovenských loutkových divadel

Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň otevírá od 1. října 2023 přihlášky do soutěže českých a slovenských profesionálních divadel v oblasti loutkového a alternativního divadla. 35. ročník největšího českého festivalu profesionálního loutkářství proběhne od 12. do 16. června 2024 v Plzni.

Do soutěže, která tvoří hlavní část programu festivalu, se mohou hlásit profesionální tvůrci, skupiny a divadla z České a Slovenské republiky s inscenacemi, které měly premiéru po 1. 1. 2022. Základním požadavkem pro tyto inscenace je zaměření na loutkové divadlo nebo jedinečné využití loutky, objektu či animace v oblasti alternativního divadla. Soutěž se prioritně zaměřuje na inscenace pro děti od 6 let, teenagery a dospělé publikum.

Přihlášky v českém a anglickém jazyce budou od 1. 10. 2023 otevřeny na webových stránkách festivalu www.skupovaplzen.cz.

Přihlašování bude probíhat až do 15. 2. 2024, do 31. 3. 2024 pak vybere ty nejlepší inscenace odborná komise. „Patnáct až dvacet nejlepších inscenací bude součástí programu festivalu. Zde se budou ucházet o festivalové ceny udílené mezinárodní porotou,“ uvedl ředitel Skupovy Plzně a také pořádajícího Divadla ALFA Jakub Hora.

Skupova Plzeň je nejstarší profesionální divadelní festival v České republice. První ročník byl v roce 1967 uspořádán u příležitosti vzpomínky na Josefa Skupu. V současné době jde o nejvýznamnější festival loutkového divadla v ČR, bienále, jehož páteř tvoří bilanční přehlídka oblasti českého loutkového divadla, výběr ze špičkových zahraničních produkcí, fokus na oblasti světového loutkářství nebo workshopy a dílny. Pořadatelem festivalu je plzeňské Divadlo Alfa.


Zdroj:

Daniela Vítová

tiskový servis

www.divadloalfa.cz

www.skupovaplzen.cz