Na vše sama…

Dobrý den, celý život žiju s matkou a bratrem. Matka je alkoholička, bratrovi už v dětství diagnostikovali schizofrenii, má invalidní důchod. Otec s námi není, rodiče se rozvedli, neunesl, že bratr (jeho pýcha!) není normální. Dětství nebylo jednoduché, starala jsem se jak o bratra, tak o věčně opilou matku, a snažila jsem se udržet zdání fungující rodiny. Musela jsem toho hodně obětovat, nemohla jsem jít na vysněnou školu, protože bych byla daleko. Všechny vztahy mi ztroskotaly, protože nikdo nezvládne bydlet spolu s matkou a bratrem. Už jsem strašně vyčerpaná, unavená a často mám vztek na celý svět. Odejít od nich ale nemůžu, i když je to s nimi těžké, nemůžu je opustit. Co mám dělat?

ilustrační foto

 

Dobrý den, chápu, že se nacházíte v nesmírně těžké situaci. Starat se o matku s alkoholovou závislostí a bratra s diagnózou schizofrenie není jednoduché a může vás vyčerpat fyzicky i emocionálně. Je důležité si uvědomit, že vaše vlastní pohoda a blaho jsou také důležité. Je možné, že by vám mohlo pomoci vyhledat podporu od odborníka, jako je psycholog nebo terapeut. Spolupráce s někým, kdo je obeznámen s podobnými situacemi, vám může poskytnout prostor pro vyjádření emocí, porozumění a strategie, jak se s touto zátěží vyrovnávat. Dále je důležité si uvědomit, že není vaší odpovědností vyřešit všechny problémy rodiny. Možná je čas hledat pomoc a podporu i pro vaši matku a bratra, abyste mohla nalézt způsoby, jak jim pomoci, aniž byste se ztratila ve vlastních potřebách a přáních. Pamatujte, že pečování o sebe je důležité a nemělo by se považovat za sobecké. Někdy je nutné hledat kompromisy a najít způsob, jak se postarat o své vlastní blaho. Mějte na paměti, že vyhledání odborné pomoci vám může poskytnout podporu, kterou potřebujete při hledání cest ke zdravějšímu a vyváženějšímu životu.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Starám se o rodinu, jak myslet i na sebe?

Otázkou, kterou mnoho lidí řeší, je, jak se postarat o svou rodinu a zároveň myslet i na sebe. To je obzvláště významné, pokud se nacházíte v obtížné situaci, jako je život s alkoholiky nebo péče o sourozence s psychickou poruchou. Je důležité si uvědomit, že vaše vlastní pohoda a zdraví jsou také nezbytné pro schopnost podporovat ostatní členy rodiny. Zde je několik tipů pro nalezení rovnováhy v péči o rodinu a sebe samého:

1) Hledejte podporu – sdílejte své pocity s blízkými nebo terapeutem.
2) Nastavte si hranice – říkejte „ne“ a vyhraďte si čas pro sebe.
3) Vyhněte se vyhoření – poznávejte své meze a pečujte o svou pohodu.
4) Najděte vyváženost – plánujte si čas na relaxaci a zájmy.
5) Využijte dostupné zdroje – informujte se o organizacích a skupinách podpory.
6) Nezapomínejte na sebe – sledujte své cíle a radujte se z vlastního života.

Pamatujte na to, že i vy sami jste důležití a zasloužíte si péči a podporu. Není ostudou požádat o pomoc ať už známé, příbuzné, nebo speciální organizace. Dodržování zásad psychohygieny může vést právě k nalezení rovnováhy mezi povinnostmi, prací, a osobním životem. Důležité je naučit se zvládat obtížné situace a udržet si zdravou a šťastnou mysl – s tím vám může pomoci psycholog.


Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz
www.Mojra.cz