Partner bez práce

Dobrý den, partner přišel o práci a novou si nehledá. Doma mi s ničím nepomáhá, vše je na mě. Situace mě už unavuje, protože sama mám náročnou práci. Nevím, jak přimět partnera, aby si našel práci. Dlouho to už finančně sama nezvládnu.

ilustrační foto

 

Dobrý den. Mrzí mě, v jaké nelehké situaci se nyní nacházíte. Je pochopitelné, že nechcete být na vše sama a pokud máte vztah, je zcela v pořádku, že očekáváte nějakou dělbu práce a iniciativu i od partnera. Nicméně přimět druhého člověka k tomu, aby něco dělal nebo nedělal, je takřka nereálný úkol. Váš partner bude muset sám chtít udělat změnu, aby byla trvalejšího charakteru a ne pouze dočasným výsledkem nátlaku z vaší strany. Bylo by dobré zjistit, proč je váš partner nyní pasivní, co se v něm vlastně odehrává za myšlenky a pocity. Zkoušela jste s ním promluvit a vysvětlit mu naléhavost situace, která není dlouhodobě udržitelná? Zkuste mu nabídnout pomoc při hledání práce. Pokud však z jeho strany ani tak neuvidíte snahu se zapojit, myslete především na sebe a své zdraví. O své situaci si také můžete promluvit s psychologem, který vám může pomoci s dalšími kroky. Držte se.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Pavlína Doležalová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Práce a partnerské vztahy

Práce hraje v životě člověka poměrně důležitou roli. Dodává dnům řád, mnozí se díky svému povolání cítí potřebnými a užitečnými. Když máte štěstí, je vaše práce také něčím, co vás těší a naplňuje. Pro mnohé je ale bohužel jen nutným zlem. Práce neovlivňuje jen nás samotné, ale také naše partnerské vztahy.

Mnoho partnerských hádek a krizí má souvislost právě s prací. Workoholismus nebo naopak lenost partnera přinášejí do vztahů neshody. „Jsi pořád v práci a vůbec nejsi doma!“ „Vždyť tě děti vůbec nevidí!“ „Takhle se mnou nemluv, už nejsi v práci!“ „Celé dny jen sedíš doma a všechno je na mně! Já nás všechny živím!“ Jistě byste si do tohoto výčtu dosadili i další věty, které jste například slýchávali v dětství, nebo které teď sami používáte.

Náročnou situací je rozhodně dlouhodobá nezaměstnanost jednoho z partnerů. Zátěž je to nejen psychická, ale i finanční. Starost o rodinu a domácnost najednou stojí jen na jednom člověku a pracující partner tak bojuje s únavou a vztekem, nezaměstnaný partner může zase upadat do depresí nebo sklouznout k závislostem.
Vzájemná podpora a respekt jsou v takových situacích zásadní. Zásadní roli hraje komunikace partnerů. Každý přináší do vztahu svá vlastní očekávání, každý má o vzájemném soužití a práci vlastní představy. Často je pak nutné hledat kompromisy a někdy také odbornou pomoc. Bohužel se ale často jedná o dlouhotrvající krize, které se nikam neposouvají a oba partneři časem na jakákoli řešení rezignují…
Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz