Stavba domu a vztah

Dobrý den, loni na jaře jsme začali stavět a od té doby jde náš vztah z kopce. Manžel věnuje stavbě veškerou pozornost, chodí kontrolovat a pomáhat po práci, vrací se pozdě večer, takže se skoro ani nevídáme. Je ve stresu a naštve ho opravdu každá maličkost. Já chápu, že toho má moc, ale celé mě to psychicky vysiluje. Já se starám o domácnost, děti, chodím do práce a o víkendu pomáhám na stavbě. Žádné volno a pořád jen stavba. Jak se doma pořád nehádat? Jak to ustát?

ilustrační foto

 

Dobrý den. Postavit dům je velkou zkouškou vztahu a můžu Vás ujistit, že nejste první ani poslední pár, který si v tomto období prošel krizí. Nicméně, aby vztah stavbu přežil ve zdraví, je potřeba se zastavit. Základem všeho je komunikace. Sedněte si a v klidu si popovídejte o tom, co oba cítíte, co chcete. Oceňte partnerovo nasazení při stavbě, ale také poukažte na to, jak se celá situace odráží na rodině a vztahu. Snažte se pochopit jeden druhého a hledejte přijatelné kompromisy. Jednou za čas vyrazte někam na víkend, nemyslete na povinnosti, odpočiňte si. Nebojte, dům se jednoho dne dostaví a jestli o pár dní později, kvůli času, který strávíte mimo staveniště, to už takovou roli nehraje.


Na dotazy odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Partnerská krize při stavbě domu

O vlastním domě sní nejeden pár. A tak se jednou rozhodnou do stavby jít. Jenže málokdo si uvědomí, kolik stresu a problémů taková stavba obnáší, a hlavně nejsou připraveni na to, jak zasáhne do partnerského vztahu. Ať už se rozhodnete stavět s firmou, nebo svépomocí, podmaní si stavba veškerý váš volný čas. A vše – i partner/ka – půjde stranou. Stavba se tak může rychlostí světla stát začátkem konce vztahu, a to určitě nechcete.
Partnerské problémy a neshody ve stavitelském období řeší nadpoloviční většina párů. Někteří to bohužel neustojí, jiní vydrží a jejich vztah je po ukončení stavby o to silnější. Pokud chcete, aby váš vztah vydržel, musíte si zejména vše naplánovat. Společně rozhodněte o tom, jak bude dům vypadat, a domluvte se, kolik času na stavbě strávíte, rozdělte si úkoly, promyslete rozpočet… Nebojte se požádat o pomoc blízké, nebuďte na vše sami. Nezapomínejte na sebe, ani na partnera. Udělejte si čas sami pro sebe, odpočiňte si od stavby a načerpejte energii. Snažte se zbytečně nehádat, mějte pochopení k partnerovým rozhodnutím a nevyvolávejte konflikt kvůli banálním věcem. Mluvte spolu, naslouchejte si, omluvte se, když je to potřeba a hledejte kompromisy.

Bude to náročné období, ale dá se zvládnout. Jednoho dne se váš vysněný dům dostaví a vy budete s postupem věku s úsměvem na tváři vzpomínat, jak jste jej stavěli. A věřte, že na všechny ty problémy, které toto období provázely, si ani nevzpomenete.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz