Putování německého mladíka z Holýšova představí Alfa plzeňským divákům poprvé naživo

Novinku Divadla Alfa s názvem „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou“ mohou plzeňští diváci vidět poprvé naživo ve čtvrtek 4. listopadu v 19 hodin. Premiéra inscenace inspirované skutečným příběhem se vloni v prosinci mohla odehrát pouze online. Do současnosti ji naživo viděli návštěvníci festivalů Regiony v Hradci Králové a Loutkářská Chrudim a také v Polsku, kde ji uvedlo divadlo Białostocki Teatr Lalek v rámci festivalu Metamorfozy Lalek. Pod inscenací je podepsán kolektiv v čele s režisérem a uměleckým šéfem Alfy Tomsou Legierskim, v titulní roli mladíka, který se prodírá válečnou střední Evropou, se představí Daniel Horečný.

Inscenace Putování dobrého Hanse Böhma Evropou vznikala zhruba rok a půl na základě příběhu, který zmapoval nadšený znalec lokální historie Jan Jeňýk Valeš. Předobraz Hanse Böhma se jmenoval Hubert Ott a pocházel z multikulturního prostředí: jeho matka byla dcerou belgického ředitele holýšovské sklárny a otec německý hajný. Služebnictvo mluvilo česky a ve škole se učila angličtina a latina. Takto jazykově vybaven byl vržen jako mladý voják wehrmachtu do kolotoče druhé světové války.

 

Pohnutý příběh Huberta Otta fascinoval dramaturgyni Divadla Alfa Petru Kosovou natolik, že ho navrhla Legierskimu k divadelnímu zpracování. „Rozhodujícím impulsem pro mě byla účast Alfy v evropském projektu Connect Up, který je zaměřen na cílovou skupinu diváků od dvanácti let. Dobrodružný příběh mladého sudetského Němce má v sobě napětí, je nejednoznačný, nevypráví ho superhrdina, ale obyčejný mladý člověk, který se musí v extrémních situacích rychle rozhodovat. Právě díky svému mládí může být blízký dospívajícím, mohou se k postavě vztahovat jako ke svému vrstevníkovi. Lákala nás také možnost vyprávět příběh z lokální historie v kontextu velkých dějin. A zatím to funguje u nás i v zahraničí, v létě se herci dočkali standing ovation v Polsku, na národní Loutkářské Chrudimi se o inscenaci mluvilo jako o události tohoto ročníku festivalu. Byla to velká satisfakce po měsících online hraní a tvůrčí nejistotě – do té doby jsme neměli přímou odezvu diváků. Také proto se těšíme, že se konečně potkáme s plzeňským publikem,“ uvedla dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová.

 

V divadelní podobě příběhu zachrání Hansovi život jeho pohotovost, schopnost rychle se adaptovat a také znalost jazyků – především češtiny. „Cesta původního hrdiny druhou světovou válkou byla velmi spletitá, v divadelní adaptaci jsme příběh zjednodušili a vyprávíme naši verzi. Proto se také hrdina jmenuje jinak, symbolicky Hans Böhm, protože je böhmisch – tedy český Němec,“ uvedl umělecký šéf Alfy Tomsa Legierski.

 

Inscenace je součástí evropského projektu Connect Up, jehož hlavním tématem je propojování kultur, společností, zvyků či sociálních skupin. Projektu se účastní celkem 14 divadel a institucí z celé Evropy. V rámci projektu bude představení kromě Polska uvedeno na festivalech v Portugalsku, Itálii, Chorvatsku a Slovinsku. Inscenaci mohou školy využít při výuce dějepisu, společenských věd, zeměpisu nebo dramatické výchovy. Vznikl k ní workshop, metodické listy pro pedagogy a pracovní listy pro žáky a studenty.

Tomsa Legierski, Petra Kosová a kol.

Putování dobrého Hanse Böhma Evropou

Režie: Tomsa Legierski

Dramaturgie: Petra Kosová

Výprava: Karel Czech j.h.

Hudba: Daniel Čámský j.h.

Hrají: M. Hartmannová, D. Horečný, J. Jelínek, T. Jereš, R. Kroupar, L. Lupínková, R. Mašková, M. Mrázková

Česká premiéra online 19. 12. 2020

Večerní představení ve čtvrtek 4. 11. 2021 od 19 hodin v Divadle Alfa

 

Vstupenky

je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO – PÁ 8:00 – 15:30 hod.

Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

 

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni – jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

 


Zdroj:

Daniela Vítová

tiskový servis

www.divadloalfa.cz