Karlovarský kraj pracuje na digitální technické mapě

Karlovarský kraj se snaží maximálně využívat digitální a informační technologie. Jedním z projektů, na kterém aktuálně pracuje, je doplnění digitální technické mapy – polohopisu a výškopisu. Ta bude zachycovat skutečný stav v terénu a stane se tak užitečným pomocníkem nejen pro projektanty a geodety, ale například i pro subjekty veřejné správy a složky integrovaného záchranného systému.

„Důvodem vzniku digitální technické mapy byla neexistence souvislého mapového podkladu s garantovanou přesností a jednotnou symbolikou. Na rozdíl od katastrální mapy v ní uvidíme všechny objekty reálného světa, jako jsou například budovy, komunikace, chodníky a podobně. K získání potřebných dat využijeme i letecké snímkování, které  probíhalo na Sokolovsku a Kraslicku,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje a informatiky Josef Janů.

Karlovarský kraj zároveň připravuje i užitečnou aplikaci UtilityReport, jejímž cílem je zjednodušit proces, kdy se musí k existenci inženýrských sítí na konkrétní pozemkové parcele vyjadřovat relevantní správce. „Aplikace pokryje celé území našeho regionu a bude sloužit nejenom úřadům, ale i stavebníkům z řad veřejnosti. K dispozici by měla být pro všechny zdarma na internetových stránkách Karlovarského kraje,“ doplnil Josef Janů.

 


Zdroj:
Mgr. Veronika Severová
oddělení vnějších vztahů a styku s veřejností
odbor kancelář hejtmanky a vnějších vztahů

Krajský úřad Karlovarského kraje
Závodní 353/88
360 06 Karlovy Vary
tel.:       +420 354 222 116
mobil:   +420 736 650 056
e-mail: veronika.severova@kr-karlovarsky.cz
www.kr-karlovarsky.cz