Montovanou Tatru převzala do provozu krajská Správa údržba silnic

V rámci vzdělávacího projektu Tatra do škol studenti SPŠ dopravní Plzeň sestavili nákladní vozidlo Tatra, které bude jezdit v běžném provozu na území Plzeňského kraje. Toto speciální nákladní auto si dnes převzala Správa údržba silnic Plzeňského kraje v rámci programu Dne otevřených dveří a slavnostního dopoledne u příležitosti oficiálního předání Tatry v prostorách Střední průmyslové školy dopravní Plzeň, na pracovišti Plzeň-Křimice.

Plzeňský kraj projekt sestavování nákladního vozidla Tatra Phoenix financoval částkou 2,4 mil. Kč. Správa údržba silnic Plzeňského kraje pak dofinancovala osazení technickým vybavením ve výši 1,3 mil. Kč. Zkompletované vozidlo, které je osazené radlicí a nástavbou sypače, bude k vidění v běžném provozu na Plzeňsku, během zimního období.

Na montáži vozidla se podílelo pod dohledem dvojice pedagogů odborného výcviku a čtyř firemních specialistů celkem 7 žáků Střední průmyslové školy dopravní Plzeň, oboru Mechanik opravář motorových vozidel a Autotronik.

Oficiálního předání klíčů nákladního vozidla Tatra Phoenix se ujala za Plzeňský kraj, který SPŠ dopravní zřizuje, hejtmanka Ilona Mauritzová, společně s ní její náměstkové Rudolf Salvetr, Pavel Čížek a Pavel Karpíšek.

„Podpora technického vzdělávání je pro nás zásadní a tato cesta, kdy se studenti mohou učit přímo ve spolupráci s automobilkou, pro ně může být tou správnou motivací pro výkon povolání. Projekt Tatra do škol určitě budeme podporovat i v příštím roce,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

„Žáci měli jedinečnou možnost seznámit se s tím, jak se nákladní vozidla vyrábí, podílet se přímo na vzniku auta, které najde praktické využití v jejich kraji. Projekt je unikátní propojením mezi krajem, školou a automobilkou,“ dodává náměstek hejtmanky pro oblast školství Rudolf Salvetr.

O projektu

„Tatra do škol“ je společným projektem školy a společnosti Tatra Trucks a. s., který je jedinečný v oblasti technického vzdělávání a nemá v České republice obdoby. Automobil sestavený plzeňskými studenty je teprve třetím svého druhu, který v rámci projektu v ČR vznikl.

Montáž automobilu probíhala v několika fázích. Nejprve se uskutečnilo proškolení učitelů odborného výcviku a sedmi žáků přímo v automobilce v Kopřivnici. Samotná montáž proběhla v prostorách odborných dílen SPŠ dopravní v Plzni-Křimicích, kam byly jednotlivé díly převezeny z výrobního závodu v Kopřivnici. Pod odborným dohledem instruktorů z Tatry a učitelů odborného výcviku pak žáci postupně sestavovali celé vozidlo. Průběh prací narušily dvě vlny koronaviru, ale přesto se projekt podařilo úspěšně dokončit ve stanoveném termínu. Právě 29. duben 2021 se do historie spolupráce SPŠD Plzeň a společnosti TATRA TRUCKS a.s. zapsal jako den dokončení montážních prací nákladního automobilu Tatra Phoenix. Projekt byl završen dne 26. 5. 2021 v Kopřivnici, kde spolu s jízdami na zkušebním polygonu proběhly zkušební jízdy, které si mohli vyzkoušet i samotní žáci. To byl pro ně neobyčejný zážitek. Současně byl škole předán symbolický klíč od Tatry. Tím byl celý projekt technicky zakončen. Vozidlo bylo následně osazeno radlicí a nástavbou sypače ve firmě Kobit Jičín, a to za přítomnosti žáků z Plzně.


Zdroj:

Bc. Eva Mertlová

tisková mluvčí

www.plzensky-kraj.cz