Příliš mnoho dárků

Blíží se Vánoce a já z toho začínám mít hrůzu. Moje děti (kluci 6+9) už píšou dopisy Ježíškovi, vystřihují obrázky z katalogů hračkářství, neustále zvyšují jejich počet. Snažím se jim vysvětlit, že vše, co napíšou, dostat nemusí, že Ježíšek vybere ty nejlepší dárky. Je to každoroční boj, protože si dárky pod stromečkem počítají, musí jich mít stejně, nejlépe i stejně veliké. Osobně bych byla raději, aby dostali to, co potřebují, oblečení, věci do školy… Ale z toho jsou zklamaní. Nevím jak to nastavit, jak jim to vysvětlit? Děkuji.

ilustrační foto

 

Dobrý den, jako matka chápu vaší situaci, věřte, že v tom nejste sama, každoroční boj o dárky je stresující pro všechny rodiče. V první řadě si zkuste s dětmi promluvit o tom, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale také o tradicích, o času tráveném spolu jako rodina. Dále zkuste s dětmi probrat a nastavit priority. U dětí do věku zhruba 10 let dominuje sebestředné zaměření a přemýšlení typu „tohle chci, to musím mít!“ A to i přesto, že si s hračkou nakonec nebudou hrát. Pomozte vašim dětem vybrat, která z vybraných hraček je nejlepší, zaměřte jejich pozornost na praktické věci, jako knížky a oblečení. Vysvětlete dětem, že Ježíšek nemůže splnit všechna jejich přání, protože musí obdarovat všechny děti, ne jen je. Nezapomeňte, že děti se učí od dospělých, proto se zaměřte na společné aktivity, vytvářejte si rodinné tradice tak, aby pro ně nebyly Vánoce jen konzumní záležitostí. Buďte trpělivá, změna pohledu a očekávání může trvat nějakou dobu, ale věřím, že se to podaří. Pokud si nebudete vědět rady, nebojte se vyhledat dětského psychologa, který vám může pomoci vše nastavit a zvládnout.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Děti a hračky

Na kolik dárků pod stromečkem je dětská mysl schopná se soustředit?

Děti se dokáží soustředit na dvě až tři hračky. Proto, pokud chcete dítě obdarovat více dárky, je vhodné, aby byly z různých kategorií. Něco, s čím si mohou hrát hned, něco praktického, oblečení. Pro děti je důležité to, jak je dárek zabalený. Použijte raději balicí papír než dárkovou tašku, proces rozbalování je spojený s příjemnými pocity a očekáváním.

Děti jsou často přehlcené hračkami, ztrácí pro ně význam, důležitý je jen počet. Proto se snažte usměrnit toto vnímání a zamyslete se nad tím, s jakými hračkami si dítě hraje nejčastěji. Otázka, zda dítěti splnit všechna přání, je otázkou výchovy. Co chcete vašemu dítěti předat, co jej chcete naučit? Dítě by mělo být zvyklé na to, že ne vše může dostat, že není potřeba mít hračky a věci, které nevyužije. Samozřejmě, pokud je to věc, kterou si přeje již dlouho, proč mu ji nedopřát. Ovšem v případě, kdy se jedná o hračku, kterou dítě vidělo v reklamě a hned ji musí mít, je to jiné a je dobré zvážit, jaký přínos pro dítě hračka bude mít, zda je opravdu potřeba mu toto přání splnit.

Děti, které mají spoustu hraček, se na ně v konečném důsledku nedokáží soustředit. Nedokáží si je užít a naplno využít jak potenciál svůj, tak i hraček. Hra je pro vývoj dětí velice důležitá, rozvíjí jejich fantazii, představivost, kreativitu. Pokud si však dítě kvůli velkému množství hraček nedokáže vybrat, s čím si bude hrát, ztrácí pro něj hra a rozvoj dovedností význam. Začne se nudit, bude nerozhodné, mohou se objevit výbuchy vzteku a další.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz