Trestní stíhání a náhrada škody

Dobrý den, policie mě několik let vyšetřovala pro hospodářský trestný čin, až nakonec trestní stíhání zastavil státní zástupce. Byl jsem hlavně rád, že to skončilo, ale za tu dobu jsem přišel o práci, rozpadla se mi rodina a mám i zdravotní problémy, tak jsem si řekl, že bych mohl chtít nějaké zadostiučinění. Můžete mi poradit jaké mám možnosti?

ilustrační foto

 

Podle zákona č. 82/98 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, odpovídá za škodu způsobenou při výkonu státní moci, jak již je z názvu zákona zřejmé, za podmínek stanovených tímto zákonem stát.
Zastavením trestního stíhání je konstatována nezákonnost rozhodnutí, kterým bylo zahájeno vaše trestní stíhání, což je základní podmínka pro přiznání nároku na náhradu škody. Podle § 5 odst. 1 stát odpovídá za podmínek stanovených tímto zákonem za škodu, která byla způsobena nezákonným rozhodnutím, jež bylo vydáno mezijiným také v řízení trestním. Škodu zpravidla představují fakticky vynaložené náklady na zrušení nezákonného rozhodnutí, zejména náklady na obhajobu.
Podle § 31a se bez ohledu na to, zda byla nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem způsobena škoda, poskytuje podle zákona též přiměřené zadostiučinění za vzniklou nemajetkovou újmu. Pro určení výše náhrady je nutné vycházet ze srovnatelných již rozhodnutých případů.
Na vaši situaci dle mého názoru dopadají výše uvedená ustanovení zákona a je možné se domáhat náhrady jak za vzniklou škodu tak zadostiučinění za vniklou nemajetkovou újmu. Pro uplatnění vašich nároků doporučuji vyhledat právní pomoc.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz