Pracovní posudek

Dobrý den, zaměstnavatel mi řekl, že už mě nepotřebuje a že buď podepíšu dohodu, nebo mě propustí, ale napíše mi takové hodnocení, že mě nikde nepřijmou, abych si to rozmyslela. Chtěla jsem se jenom zeptat, jestli si zaměstnavatel skutečně může uvádět do mého hodnocení, co chce.

ilustrační foto

 

Z vašeho dotazu není patrné, co je myšleno „hodnocením“, protože zaměstnavatel je povinen vám při skončení pracovního poměru vydat toliko potvrzení o zaměstnání, tj. tzv. zápočtový list. Co má být jeho obsahem určuje příslušný zákon, tj. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce v ustanovení § 313 odst. 1. Pracovní hodnocení to není.

Případný posudek o pracovní činnosti (pracovní posudek) je zaměstnavatel povinen zaměstnanci vydat, ale toliko na žádost zaměstnance, a to do 15 dnů.

Jak u potvrzení o zaměstnání, tak u posudku o pracovní činnosti platí, že pokud zaměstnanec nesouhlasí s jejich obsahem, může se domáhat do 3 měsíců ode dne, kdy se o jejich obsahu dozvěděl, u soudu, aby zaměstnavateli bylo uloženo přiměřeně jej upravit.

Pokud s vámi zaměstnavatel jedná způsobem, který popisujete, doporučuji vám vyhledat právní pomoc, event. se obrátit na příslušný Inspektorát práce.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz