Dovolená s karavanem

Miliony Čechů se vydávají v letních měsících na dovolenou. V posledních letech ale neustále přibývá těch, kteří místo pohodlného zájezdu s cestovní kanceláří zvolí dobrodružnější zážitek a vyrazí po České republice nebo Evropě v obytném voze či s karavanem. Co je dobré vědět předem a na co si dát na silnicích obzvlášť pozor?

1. Ve většině případů si vystačíte s řidičákem na osobní auto

Pokud máte řidičský průkaz skupiny B, které vás opravňuje k tomu řídit motorová vozidla do 3,5 tuny, postačí to na většinu obytných vozů. U cestování s karavanem je to složitější. Vyrazit na cestu s karavanem s řidičákem na osobní automobil sice můžete, má to ale své limity.

 

2. Nezapomeňte na větší rozměry

Tento typ vozidla je mnohem delší, širší i těžší. Tato informace vám pak významně ovlivní především trasu vaší dovolené, protože budete muset věnovat větší pozornost výšce mostů, podjezdů i tunelů.

 

3. Myslete na jiné jízdní vlastnosti

Před tím, než vůbec usednete za volant obytňáku, se ujistěte, že jste se seznámili se všemi potřebnými informacemi o zacházení s takovým vozidlem. Při půjčování karavanu nebo obytného vozu byste si proto měli vozidlo nejprve vyzkoušet a zjistit si, jak se chová na silnicích.

 

4. Pozor, kam odkládáte věci

Obytné vozy mají vyšší těžiště než běžná auta, což může ovlivnit celkovou stabilitu vozidla. Zajistěte, aby byly všechny zásoby a vybavení dobře upevněny a zafixovány.

 

5. Na přespání jsou ideální kempy nebo stellplatzy

Při parkování obytného vozu vyhledejte místa určená pro tato vozidla, jako jsou kempy, popřípadě stellplatzy, které mají k dispozici nejen přístup k pitné vodě, ale často také elektřinu a někdy i sociální zázemí.

 

6. Co s chemickým záchodem?

Při používání chemického záchodu v obytném voze nebo karavanu dbejte na správnou hygienu a čištění. Jednou za zhruba 4 dny vyprázdněte odpadní nádrž, třeba na benzinových pumpách nebo kempech, kde najdete speciální výlevky k tomu určené.

 

7. Kam s odpadní vodou?

Odpadní vodu ze sprchování nebo mytí rukou a nádobí pochopitelně nemůžete vylít jen tak do přírody či kanálu. Využít můžete zázemí kempů, kde na to mají speciální místa.

 

8. Obezřetní buďte i na dálnici

Při jízdě na dálnici byste si měli dát pozor na řadu věcí. Podobně jako u osobního auta byste vždy měli přizpůsobit rychlost svým řidičským zkušenostem a povětrnostním podmínkám. Než vyjedete, nezapomeňte zavřít také všechna okna, jinak by mohlo dojít ke změně jízdních vlastností.

 

9. Opatrně manévrujte

Vždy dávejte pozor na to, abyste měli dostatečný prostor pro otočení a zatáčení. Nekopírujte na křižovatkách krajnici, ale najíždějte více ke středu.

 

10. Zamykat, zamykat a zase zamykat

Stejně jako zamykáte pokaždé, když odcházíte ze svého bytu či domu, je nutné toto pravidlo dodržovat i u karavanu. Nezáleží přitom, jestli jste na benzinové pumpě, anebo v kempu, kde se cítíte v bezpečí a máte pocit, že máte vůz stále na očích.

 


Zdroj + Foto:

www.autorevue.cz