Samota o Vánocích

Dobrý den, je mi skoro 40 a nedávno jsem ukončila dlouholetý vztah. Blíží se Vánoce, moje první úplně o samotě. Všichni kolem se radují, ale já bych se nejraději někam zahrabala a vylezla až bude po všem. Můžete mi poradit, jak se neulitovat k smrti?

ilustrační foto

 

Dobrý den. Chápu, jak se cítíte, ale pokud na sobě budete pracovat, Vánoce i další dny zvládnete v pohodě. Bohužel musím konstatovat, že ve vašem případě platí, že čas je nejlepší lékař. Samozřejmě existují obecná doporučení, jako například abyste o svátcích nebyla sama, žila aktivně, prováděla relaxace a neutápěla se sama doma v slzách. Jenže někdy je to příliš těžké a máte pocit, že vaše lítost je natolik silná, že vám brání cokoli podnikat a radovat se. V tomto případě je dobré si s někým promluvit, a to i na bázi rozhovoru s psychologem.
Je potřeba si ujasnit, jak jste vy sama schopná se s rozchodem vyrovnat a zda nepotřebujete pomoc v podobě podpory a průvodce ze strany terapeuta. Je vhodné „uklidit“ si sama v sobě. Pokud si nedokážete pomoci sama a ani terapie prozatím nezabírá, cítíte se skutečně na dně a nefungujete (nemůžete vůbec spát, vstát z postele, jíst, jít do práce apod.) vidím jako reálnou možnost návštěvu kvalitního psychiatra a nasazení adekvátní slabší medikace, která podpoří terapii a pomůže zkvalitnit váš život.


Na dotazy odpovídá:

PhDr. et Mgr. Hana Alblová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak přežít Vánoce o samotě?

Být o Vánocích sami, bez partnera/ky? To je noční můrou většiny z nás. Celé toto období je už samo o sobě velice emotivní a na pohodě vám rozhodně nepřidají reklamy na rodinnou pohodu ani vánoční filmy, které jsou plné romantiky a zázraků. Pokud letos budete na Štědrý den sami, je to možná nepříjemné, ale rozhodně nejde o konec světa.

V první řadě přestaňte srovnávat, jaké by byly Vánoce s někým. Na náladě vám to nepřidá a budete upadat jen a jen do větších depresí. Zkuste zaujmout jiný pohled na věc. Nevnímejte Vánoce o samotě jako prohru a důvod k sebelítosti, ale naopak jako možnost věnovat se sami sobě. Můžete si je udělat po svém, na nikoho se neohlížet. Chce se vám zůstat celý den v pyžamu a dívat se na televizi? Proč ne! Chcete vyrazit někam na výlet? Jeďte! Dodržovali jste dosud partnerovy tradice? Je čas si udělat nové – vlastní.
Pokud po společnosti opravdu toužíte, můžete navštívit rodinu a trávit svátky s ní. Dobrou možností, jak se přestat utápět ve vlastním smutku je také pomoc druhým. Existuje mnoho charitativních organizací, které vaši pomocnou ruku na Štědrý den jistě ocení. Vy tak nejen že nebudete sami, ale také se vám může podařit vykouzlit úsměv na tváři těm, kteří to v životě rozhodně nemají lehké.

A rada na závěr? Pamatujte, že Vánoce netrvají věčně. I toto období samoty přejde, a nakonec si na něj ani nevzpomenete.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První online psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz