Plzeňský kraj hostil prestižní soutěž Středoškolské odborné činnosti

Od pátku 16. června do neděle 18. června hostil Plzeňský kraj prestižní soutěž Středoškolské odborné činnosti. Šlo o 45. ročník soutěže, kde se sejdou tři stovky talentovaných žáků z celé republiky a utkají se v osmnácti oborech. V celkem šestnácti z nich měl Plzeňský kraj svých 22 reprezentujících studentů. Slavnostní zahájení  významné soutěže i její zakončení spojené s vyhlášením výsledků se uskutečnilo v prostorách moderního technologického parku TechTower v Plzni.

Stěžejní část samotné soutěže se odehrála pod vedením týmu z krajského Gymnázia Luďka Pika, v jehož čele stojí ředitel Aleš Janoušek, a realizačního týmu krajského úřadu – odboru školství, mládeže a sportu.

Téměř 300 soutěžících posuzovalo 90 porotců. Plzeňský kraj reprezentovalo 22 studentů, kteří obsadili 16 oborů. Jedna ze studentek dokonce obhajovala práci ve dvou oborech. Mezi zástupci Plzeňského kraje byl také student G+SOŠ Rokycany Ondřej Vaněk, který letos v červnu zvítězil v národním kole Ekologické olympiády.

Středoškolská odborná činnost (SOČ) je prestižní soutěží s mnohaletou tradicí. Historie SOČ se začala psát již v roce 1979, tehdy byla ještě soutěží československou. Je soutěží víceoborovou, mezi 18 soutěžními obory si vybere každý, ať studuje na kterémkoli typu střední školy. „Pokud se žáci v soutěži umístí na předních místech, mají otevřené dveře k dalšímu studiu, výsledek soutěže jim umožní např. přijetí bez přijímacích zkoušek na vysokou školu. Pro řadu z nich se stane SOČ startem budoucí vědecké kariéry,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který se společně se svým náměstkem Vladimírem Krocem zúčastnil zahájení i slavnostního zakončení soutěže. „SOČ přitom není jen vědomostní soutěží. Studenti musí prokázat schopnost samostatné práce a především obhájit ji pak před porotou. Jsem rád, že jsme jako kraj mohli letos přivítat tři stovky studentů z celé republiky a přesvědčili jsme se o velkém zájmu účastníků i vysoké kvalitě soutěžních prací,“ doplnil Vladimír Kroc.

 „Soutěžící ušli velký kus cesty. Mnohé jejich práce vznikaly i několik let. Do národního kola se ale probojovali jen ti nejlepší ve svých oborech. Jsou to žáci, kteří vynikají pílí, znalostmi, schopnostmi a dovednostmi. Setkání s takovými mladými lidmi jsou pro mě vždy inspirativní a dlouho na ně vzpomínám,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták po slavnostním zakončení soutěže a dodal: „Bylo mi ctí předat řadu cen těm nejúspěšnějším.“

Soutěžní obory:

  1. Matematika a statistika
  2. Fyzika
  3. Chemie
  4. Biologie a vědy o Zemi
  5. Molekulární biologie
  6. Zdravotnictví
  7. Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství
  8. Ochrana a tvorba životního prostředí
  9. Strojírenství, hutnictví a doprava
  10. Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace
  11. Stavebnictví, architektura a design interiérů
  12. Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie
  13. Ekonomika a řízení
  14. Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času
  15. Teorie kultury, umění a umělecké tvorby
  16. Historie
  17. Filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory
  18. Informatika


Zdroj:

Bc. Eva Mertlová

tisková mluvčí

www.plzensky-kraj.cz