Baterie k fotovoltaice – ano či ne?

Dnes Vám přinášíme rozhovor s energetickým expertem firmy Česká síť, která instaluje fotovoltaické systémy nejen na rodinné, ale i bytové domy.

 

Pane Rado, čtenáři se nás opakovaně ptají na to, zda se fotovoltaika vyplatí a zda ji instalovat s bateriemi, nebo bez baterií, když je to nejdražší část systému.

Na tuto otázku není úplně jednoduchá a jasná odpověď. Existují případy, kdy instalace baterií nemá cenu, ale je jich strašně málo. Většinou jsou to jen firmy s velkou trvalou spotřebou a malou plochou pro instalaci solárních panelů. Ty baterie nepotřebují, protože v každém okamžiku vše, co vyrobí, také spotřebují.

 

A co ostatní?

U ostatních se baterie vždy vyplatí. Záleží alena tom, jak dobře je elektrárna navržena a jaké má funkce, které dokáží baterie kvalitně využít. To, že jsou baterie k ničemu, šíří firmy, které se s nimi nenaučily pořádně pracovat.

 

Mohl byste to vysvětlit čtenářům?

Ano. vysvětlím. Základní problém je v tom, že v domácnosti, domě nedokážete jinak než pomocí baterií sladit výrobu se spotřebou. Navíc výroba není vždy konstantní. Když nemáte baterie, tak prodáváte přebytky výroby do sítě za minimální cenu, ale naopak i v ten samý den nakupujete elektrickou energii nazpět. Když máte kvalitně řízenou elektrárnu, prodáváte přebytky elektrické energie v době, kdy je dražší energie, v poledne, když je na spotovém trhu nejlevnější, nabíjíte baterie a po nabití baterií prodáváte zase v době, kdy má větší hodnotu. Máte dostatečné množství elektriky do dalšího dne, na večerní a noční provoz domu. Za 24 hodin něco energie prodáte, ale nemusíte žádnou kupovat.

 

Ale to platí jen ve slunečných dnech?

Dnešní solární elektrárny, které jsou dobře navržené, takto fungují podle velikosti spotřeby 6–9 měsíců v roce. Ale například chytrá elektrárna od nás, od České sítě, dokáže spořit peníze i při nákupu energie. Baterie dokáže nabít v noci, kdy je v zimě elektrická energie nejlevnější. Spustit například ohřev bojleru, topení a tím šetřit další nemalé peníze.

 

To zní lákavě, jaké to má háčky?

Velikost baterií, podle profilu a velikosti spotřeby, potřebujete optimálně baterie na 24 hodinovou spotřebu, většinou tak 2–4 násobek velikosti elektrárny.

 

Ale ty budou tak drahé, že se nikdy nezaplatí.…

Není to pravda, baterie se pořád zlevňují a například u nás v současné době je příplatek za dvounásobnou baterii jen 80 tisíc. Porovnejte to se svým účtem za elektrickou energii. Platíte zálohu 5 tisíc měsíčně, budete platit něco okolo 0 Kč, ušetříte ročně 60 tisíc. Elektrárna o výkonu 10 kwp, bateriemi 20 kwh, solárním ohřevem vody o výkonu 2,2 kwp, dvěma elektronabíječkama Vás přijde na přibližně 700 tisíc. 330 tisíc dostanete dotaci, 370 tisíc investujete. Za přibližně 6 let máte investici nazpět.

 

To nezní špatně, a co když bydlím v bytovém domě?

Pro bytové domy jsou vypsány dotace také, dají se postavit elektrárny úplně stejně jako na rodinném domě, a ekonomika vychazí ještě lépe, protože obyvatelé bytového domu mají většinou ještě dražší elektrickou energii. Musí se domluvit větší část majitelů bytů, nebo se rozhodne sám majitel, že to chce, spojíme odběrná místa do jednoho, instalujeme elektrárnu, baterie, měření spotřeby a děláme vše ohledně měření a rozúčtování pro dům. Toto umožňuje nastavení ceny v každém domě podle jeho potřeb. Někteří chtějí levnou elektrickou energii, jiné využijí toto řešení na bezbolestné plnění fondu oprav.

 

To zní výborně, ale co když na elektrárnu nemáme peníze?

Není to problém, máme připravené financování projektů za velice výhodných podmínek. Výborné je například to, že platíte menší splátku, než jste platili za elektrickou energii, a na rozdíl od platby za elektrickou energii splácení jednou skončí. Poté máte energii zdarma. V reálu máte celou elektrárnu zdarma, protože sama sebe zaplatí z uspořených peněz za elektrickou energii. Někdy zčásti i za prodej přebytků.

 

Děkujeme. A kde mohou čtenáři získat více informací?

Na našich stránkách www.ceskasit.cz nebo na našich pobočkách v Plzni, Klatovech a Domažlicích, případně u našich technických zástupců, které můžete kontaktovat na telefonu 777 59 66 69. (PI)