Neplodnost

Dobrý den, s partnerem jsme se několik let snažili o miminko. Podstoupili jsme snad všechna vyšetření, několik IVF a stále nic. Po tom posledním jsem skončila v nemocnici se silným krvácením. Bylo to vážné a přišla jsem o dělohu. Naše naděje na vlastní miminko naprosto vyhasla. Snažíme se to překonat, ale asi se nám to moc nedaří. Uzavíráme se každý do sebe. Co dál? Ani jeden nechceme, aby náš vztah skončil, ale jak se s tím vším vyrovnat?

ilustrační foto

 

Dobrý den. Je mi velice líto, že jste si prošla těmito problémy a ztratila svou naději na vlastní miminko. Toto období je nesmírně těžké jak pro vás, tak pro vašeho partnera a chápu, že se vám nedaří s tím vypořádat. Je však důležité, abyste si uvědomili, že jste v tom spolu a můžete si navzájem pomoci. V první řadě je důležité hovořit o vašich pocitech a snažit se najít řešení společně. Zkuste si najít nový smysl života, i když to bude nesmírně obtížné. Buďte co nejvíce spolu, plánujte si společné aktivity, ale hlavně se neuzavírejte každý sám do sebe, ale mluvte a naslouchejte si. Až budete připraveni, můžete zvážit možnost adopce, nebo pěstounské péče. Nebuďte na to sami, hledejte podporu u svých blízkých, rodiny, přátel. Doporučuji také vyhledat pomoc odborníka, který vám pomůže se se ztrátou vyrovnat, navrhne různé techniky, jak lépe zvládat stres, emoce a zpracovat prožité trauma. Pamatujte však, že vyrovnání se s tímto typem ztráty je proces a vyžaduje čas a trpělivost.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Když naděje na vlastní dítě uhasnou…

Nemožnost mít vlastní dítě je pro pár velkou výzvou. Obzvlášť, pokud se oba partneři o dítě snažili a moc si jej přáli.

Ať už je příčinou neplodnosti cokoli, od hormonální nerovnováhy, genetických faktorů, nebo zdravotních problémů, vždy to na vztahu zanechá určité jizvy. Pro oba partnery je to období plné stresu, frustrace, objevují se pocity selhání, deprese. Je důležité si uvědomit, že tak, jako se partneři rozhodli mít společně dítě, musejí se nyní společně vypořádat s tím, že jej mít nebudou.

Podstatou je zde otevřená komunikace o pocitech a obavách. Mlčení a uzavírání se do sebe vede jen k tomu, že vztah trpí. Oproti tomu komunikace může pomoci snížit napětí mezi partnery a pocit vzájemného odcizení a izolace.

I když je to těžké, zkuste se na celou věc podívat z jiného úhlu, s trochou sobeckosti. Bez dětí můžete dělat věci, o kterých se jiným párům může jen zdát. Můžete cestovat bez omezení a nalehko, můžete chodit za zábavou a vaše postava bude pořád taková, jakou ji máte rády. Ano, je to velice chabá útěcha, ale na všem musíme hledat pozitiva.

A v neposlední řadě je zde možnost adopce. Mnoho dětí a miminek nemá domov a láskyplnou péči a právě vy jim můžete dát šanci na plnohodnotný rodinný život.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz