Podání vysvětlení

Dobrý den, asi před měsícem jsem se připletl do takové hospodské strkanice, ale moc si to nepamatuji. Teď mi volali z policie, že se mnou potřebují kvůli tomu mluvit, abych se dostavil na podání vysvětlení. Vůbec nevím co to obnáší. Můžete mi poradit?

ilustrační foto

 

Z vašeho dotazu není zřejmé, podle jaké zákonné úpravy byste vysvětlení měl podávat. To závisí zejména na charakteru věci, která je předmětem šetření a v jakém se nachází stadiu. Primárně policie postupuje podle zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. Pakliže se jedná o méně závažnější věc, tedy prověřování přestupku, může postupovat podle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky. V případech závažnějších, kdy je zřejmé, že se může jednat o trestný čin či přečin, postupuje policie podle zákona č. 141/61 Sb., o trestním řízení soudním.
V první řadě je potřeba uvést, že výzvě policejního orgánu jste povinen vyhovět a k podání vysvětlení se dostavit. Nicméně pro vás, jako osobu, která by vysvětlení měla podávat, lhostejno podle jakého právního předpisu, je podstatné, že podání vysvětlení můžete poté odmítnout, pokud byste jím sobě nebo osobě blízké způsobil nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek. Dále máte rovněž vždy právo na právní pomoc advokáta. Ta může spočívat jak v poradě před podáním vysvětlení, tak v účasti advokáta při samotném úkonu.
Na základě toho, co uvádíte, bych určitě doporučoval minimálně poradu s advokátem a případně i účast advokáta u podání vysvětlení, abyste mohl podle průběhu úkonu zvážit další postup.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz