Střídavá péče

Dobrý den, před rokem jsem prožila náročný rozvod, děti máme ve střídavé péči. Bývalý se o ně dříve nezajímal, teď se to změnilo a snaží se jim vše vynahradit drahými dárky a podrývá mou výchovu. Jak situaci řešit?

ilustrační foto

Z Vašeho dotazu cítím, že byste byla ráda, kdyby oba rodiče dodržovali jednotná výchovná pravidla. Pro vývoj dětí je důležité, aby viděly, že i když rodiče nejsou spolu, umí spolu mluvit a respektují se navzájem. Jako první bych Vám doporučila promluvit si o tom s exmanželem bez výčitek a kritiky. Nejspíš i otec má ve výchově dobrý úmysl. Můžete mu popsat, jaká pravidla mají děti u Vás, jak se cítíte jako rodič, jak vnímáte vliv výchovných rozdílů na děti. Dobré je bavit se o tom, jak to společně uděláte, aby to bylo pro děti nejlepší. Pokud by to nešlo, navrhuji společnou návštěvu rodinné poradny ve Vašem okolí, nebo využití rodinné mediace. Z mé zkušenosti je větší pravděpodobnost domluvy rodičů v neutrálním prostředí pod vedením odborníka. Možná se však budete muset smířit s tím, že u táty to nebude úplně podle Vašich představ o výchově. Každý rodič má právo na svůj rodičovský styl s tím, že v zásadních otázkách by měla být shoda. Máte k dispozici čas, když jste s dětma a ten můžete plně využít.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Mgr. Ing. Jarmila Adamove
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Střídavá péče o dítě po rozchodu rodičů

– ano či ne?

Podle psychologů je střídavá péče pro dítě ve většině případů tím nejlepším řešením. Mnoho matek bude mít nejspíš námitky. Zkuste se na celou situaci podívat z jiného, co nejvíce objektivního úhlu. Je pro dítě lepší, když si jej otec vezme dvakrát do týdne na tři hodiny a jednou za měsíc na víkend, nebo když s ním tráví v kuse týden jeden rodič a pak druhý?

Už jen z hlediska výchovy je schéma střídavé péče přijatelnější. Pokud si otec bere dítě pouze na omezený čas, je nasnadě, že dítě nebude vychovávat, spíš naopak. Bude mu chtít vynahradit dobu, kdy s ním není, naplánuje mnoho aktivit a zážitků, dovolí chodit spát pozdě, koupí dárky… V tomto případě otec nemá starosti s výživou a péčí o dítě, o to se přece postará matka, které platí alimenty a konec. Dítě má tak v podstatě jednoho rodiče na výchovu a druhého na „hraní“, což samozřejmě není úplně dobré schéma.

U střídavé péče se oba rodiče podílejí na výchově, řeší problémy ve škole, úkoly apod. Už to není jen doba užívání si, ale jsou to i běžné rodičovské povinnosti. Ačkoli by se mohlo zdát, že dítě, které tráví týden u jednoho a týden u druhého rodiče, bude více strádat, není tomu tak. Pro dítě je to rozhodně přirozenější situace než schéma víkendových setkání s otcem. Běžné fungování s oběma rodiči (i když střídavě) umožňuje dítěti neztratit mužskou i ženskou autoritu, může s oběma prožívat své starosti a úspěchy, nezdeformuje se jeho emocionální vývoj. Samozřejmě za předpokladu, že rodiče budou dodržovat určité zásady.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz