Dárci krevní plazmy pomáhají zachraňovat lidské životy

Každý den přispívají stovky dobrovolných dárců k zajištění dostatečného množství lidské krevní plazmy pro léčebné účely. Tím zachraňují život těžce nemocným lidem. Současně pečují o vlastní zdraví.

 

„Darovat krevní plazmu znamená poskytnout pomoc – a to je našim úkolem.“ Takto okomentovali svoje rozhodnutí 3 dobrovolní hasiči, kteří na podzim loňského roku darovali krevní plazmu v jednom z center sanaplasma. Každý den to dělá také spoustu dalších dárců.

 

Nejen lékaři, zdravotní sestry nebo hasiči zachraňují lidské životy. Také dárci krevní plazmy pomáhají, neboť lidská krevní plazma je stále ještě nenahraditelnou surovinou pro výrobu životně důležitých léků a také při samotné léčbě. Lidé s poruchami krevní srážlivosti, lidé s oslabeným imunitním systémem nebo s těžkými zraněními, ti všichni jsou závislí na přípravcích z plazmy. Jsou to tisíce pacientů.

 

  “  Medicína se bez darované plazmy neobejde  

 

„Moc Vám děkujeme!“ napsala do sanaplasma maminka malého Jindříška, který je od narození postižený hemofilií a po celý život bude závislý na lécích z krevní plazmy.

 

Medicína v nás – krevní plazma

 

Všichni ji nosíme v sobě a stále si ji obnovujeme. Z tohoto důvodu je darování plazmy bezpečné. Lidské tělo doplní odebrané množství plazmy během čtyřiceti osmi hodin. Pro mnohé nemocné je krevní plazma cennou medicínou. Obsahuje přes 100 různých bílkovin – imunoglobuliny, albuminy a faktory srážlivosti, které tvoří základ pro výrobu léků. Tyto bílkoviny nelze v současné době uměle vyrobit.

 

Zdraví zachránci života

 

„Dnes je můj 100. odběr,“ říká jeden dárce plazmy v plazmacentru sanaplasma v Plzni. „Pokaždé jsem zde přijat přátelsky a se zájmem. A ještě dostanu 400 korun jako odškodnění za svůj čas.“

 

  “  Lidská krevní plazma je nenahraditelná  

 

Odběr krevní plazmy trvá přibližně 45 minut. Krev se odebírá ze žíly. Avšak na rozdíl od odběru plné krve odděluje speciální plazmaferetický přístroj krevní plazmu od ostatních složek krve a dárci se vrací krvinky zpět do žíly. Tím je odběr pro tělo šetrnější než darování plné krve. Také dárce profituje z darování krevní plazmy. Neboť kdo chce pomáhat druhým a zachraňovat životy, musí sám být zdravý. Pravidelné prohlídky v odběrových centrech sanaplasma i podrobné informace o zdravém životním stylu pomáhají dárcům krevní plazmy pečovat o své vlastní zdraví.

 

Další informace najdete na: www.sanaplasma.cz