Škvarkové slezské pirohy

Ingredience:

1 kg brambor, 1 vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, sůl, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g škvarků, 1 vejce na potření, olej

 

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vystydnout. Pak je nastrouháme a smícháme s vejcem, moukou, krupicí a špetkou soli. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout.
Mezitím na pánvi na sádle orestujeme nasekanou cibuli a česnek. V misce jej pak smícháme s nasekanými škvarky.
Těsto vyválíme na 5 mm plát a vykrajujeme cca 10cm kolečka. Okraje potřeme vejcem, aby dobře držely, a naplníme je škvarkovou směsí. Přehneme, stlačíme okraje například vidličkou a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.