SŠ, ZŠ a MŠ Kraslice – Žáci školy pomáhají v čase adventním

 

Čas předvánoční je charakteristický tím, že bychom měli mít k sobě blíž. V naší škole v tomto období, kdy ubývá denního světla a přece se všichni těší na vánoční svátky, chystáme tradiční školní jarmark. Všichni žáci se svými učiteli připravují dárky, pozornosti a vyrábí výrobky, které budou nabízet všem, kteří se chtějí o něco podělit. Nádvoří školy se první pondělí v prosinci promění v barevné, zářivé a Vánocemi provoněné tržiště. Úvodem zazní melodie, které si žáci nacvičili, a pak již bude jarmark v plném proudu. Mravenčí hemžení, lákavé cukroví, horký voňavý čaj a spousta barevných stánků s nabídkou, které nemůžete odolat. Tak nějak vypadá náš tradiční jarmark.

 

 

Proč to vše vlastně připravujeme? Za čím se to sháníme? Chceme pomoci! Kolem nás je tolik potřebných, tolik bezbranných a tak naši žáci již řadu let věnují výtěžek svého snažení zvířátkům, která nemají tolik štěstí. Vše, co žáci při svém obchodování utrží, dáme do společné kasičky a následně rozdělíme na čtyři hromádky.

 

 

První hromádka putuje do záchranné stanice nemocných a zraněných zvířat na Bublavě, do stanice DROSERA. Již před lety jsme tam adoptovali zraněné káně lesní, které se zranilo o dráty vysokého napětí tak nešťastně, že již nemůže létat a vrátit se zpět do volné přírody. Tehdy ho žáci pojmenovali na základě ankety Ozák. Pravidelně mu z výtěžku jarmarku přispíváme na potravu. Naši žáci i s učiteli záchrannou stanici dobře znají. Navštěvujeme jí s radostí, ale i s patřičným respektem, protože od pana Smolíka, provozovatele DROSERY víme, že zraněná zvířata, která zde mají, jsou plachá a hlavně všichni chceme, aby se mohla po uzdravení vrátit zpět do volné přírody. Proto si nesmějí zvyknout na člověka. Víme také, že některá zranění jsou tak velká, že nedovolí již pacientům se do přírody vrátit. A právě pro ně je nejvíce určená naše adopce.

 

 

Druhou hromádku věnujeme kočičímu útulku KONEC TOULÁNÍ. Tento útulek s obětavou provozovatelkou paní Jančovou je v Kraslicích. Opuštěné kočky potřebují velkou péči, potravu a veterinární ošetření, aby se mohly zotavit, a pak už jen hledají nový domov, kde se o ně noví majitelé postarají s láskou, kterou svým spokojeným předením pak splácejí. Kočičí útulek také navštěvují především žáci přírodovědného semináře a paní Jančová jim povídá, co všechno je nutné dělat a jaké osudy některé krásné kočičky měly, než se dostaly do její péče.

 

 

Spolupracujeme také se záchytným zařízením pro psy na ranči Vránov. Sem se žáky dovážíme zpravidla krmení a hračky pro psy, kteří potřebují péči, než najdou svůj nový domov. Děti si při návštěvě vyzkouší venčení psů a získají další poznatky, co obnáší mít věrného psího přítele.

 

 

A čtvrtou hromádkou podporujeme náš zookoutek, kde se staráme o nejrůznější zvířata. Máme jich velmi široké spektrum. Většina také pochází z domácností, kde se o ně již nemohli starat. Naše zvířata jsou především domácí a také jsou některá exotická. Staráme se o papoušky, vodní želvy, agamy nebo o leguána. Máme také činčily, králíky a morčata. Výčet není zdaleka úplný. Výuka přírodopisu je díky tomuto zařízení pestřejší a žáci mohou pozorovat chování živočichů i jejich stavbu těla přímo při vyučování, nebo ve volném čase. Zároveň se žáci učí jak pravidelně o různá zvířata pečovat, sledují, v jakých podmínkách nejlépe prospívají. Někteří nemohou mít svého mazlíčka doma, proto využívají tuto možnost ve škole. Náš zookoutek plní svou poznávací i charitativní funkci zároveň. Žáci střední školy se podílejí na opravách klecí i na výrobě nových chovných zařízení. Dětem za mateřské školy, pak starší žáci ukazují jak se zvířaty zacházet a tím k nim už od malička získávají příznivý vztah.

 

 

Žáci naší školy pomáhají podle svých sil a hlavně si sami mohou prohlédnout, jak se jejich úsilí odráží v jednotlivých zařízeních pečujících o zraněná, ztracená nebo opuštěná zvířata.

 

Kontakt

SŠ, ZŠ a MŠ Kraslice

tel.: 352 686 518, 605 428 194

e-mail: zskraslice@volny.cz

www.skolakraslice.cz