Tipy na zajímavé výlety a akce pro státní svátek 28. září

V kalendářích již máme podzim, jehož začátek ideálním obdobím pro výlety po naší krásné zemi. Čtvrtek 28. září je navíc státní svátek, který se nabízí využít pro jednodenní výlet. Případně jej spojit s prodlouženým víkendem. Anytime přináší několik tipů na zajímavá místa a akce.

Svatováclavské slavnosti na Budči, 28. 9.
Památné místo Budeč, zbytky hradiště, tradicí spojovaného s památkou na knížete Václava, se nachází 17 km severozápadně od centra dnešní Prahy u obce Zákolany a její části Kováry v okrese Kladno. Jedenáct století starý kostel sv. Petra a Pavla na Budči je v jádru nejstarší stojící budovou v Česku. Před lety byla v Zákolanech obnovena tradice Svatováclavských poutí na Budči, jejíž počátky sahají do roku 1905. V posledních letech se Svatováclavských slavností na Budči, které jsou zároveň oslavou Dne české státnosti, účastní 3 – 4 tisíce obyvatel a staly se tak jednou z nejvýznamnějších akcí Středočeského kraje. Můžete zde vidět průvod sv. Václava s Boleslavem a jejich babičkou Ludmilou, vystoupení šermířů během celého dne, divadelní vystoupení, prohlídky rotundy Budeč, ukázky řemesel, dobové tance. Připraveny jsou také workshopy pro děti i dospělé, historickou střelnici, dřevěný kolotoč až ze Slovenska, atrakce MansterVille, možnost nákupu koření, keramiky, košíků, stejně tak speciálních laskomin.

Floria Podzim 2023 v Kroměříži, 28. 9. – 1. 10.
Kroměřížská Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna. Výlet do Kroměříže můžete spojit s ojedinělou výstavou nejen pro všechny zahradníky a zahrádkáře – Floria podzim. Nakoupíte zde vše potřebné pro dům i zahradu. Desítky českých i zahraničních prodejců nabídnou okrasné rostliny, květiny, stromy, keře, bylinky, zeleninu, zahradní nářadí či řemeslné výrobky. Akce nabídne také výjimečnou expozici desítek bonsají pod názvem “Čas – největší umělec”. K vidění bude jedinečná kolekce bonsají, jejichž stáří dosahuje až 600 let. Autor expozice, Josef Valuch, je zkušený sběratel bonsají a jeho sbírka nemá co do počtu i stáří jednotlivých bonsají v Evropě obdobu. Otevřeny budou obě výstavištní restaurace i mnoho občerstvovacích stánků. Komfort návštěvníkům zajistí i parkovací plocha pro více než dva tisíce automobilů.

Den s Krakonošem na Stezce korunami stromů v Janských Lázních, 28. 9.
Pokud přemýšlíte, kam vyrazit na svátek sv. Václava 28. září a chtěli byste dopřát dětem zajímavý zážitek v horách, přijďte na Stezku korunami stromů v Krkonoších, kde se bude konat Den s Krakonošem. Krkonošská Stezka korunami stromů vám na konci září nabídne nejen procházku od kořenů až ke korunám stromů, ale i zajímavé zpestření. Den s Krakonošem je již tradiční akcí, která se koná v den státního svátku, 28. září. Během dne potkáte na Stezce o délce více jak 1 500 m kromě Krakonoše i s maskoty Stezky Emilem a jeho partnerkou Emilkou. Ti všichni budou zpříjemňovat návštěvníkům jejich procházku a rádi se s dětmi i dospělými vyfotí. Pro opravdové milovníky našich hor bude ve výstupní hale Stezky informační stánek Správy krkonošského národního parku s mnoha zajímavými informacemi o našem nejvyšším pohoří. Určitě potkáte i naše oblíbené maskoty Emila s Emilkou.

Komentovaná prohlídka Litomyšle s rytířem Toulovcem, 28. 9.
V malebné Litomyšli, jejíž renesanční zámek italského typu a zámecký areál, jsou zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, připravili pro všechny návštěvníky komentované prohlídky města s průvodcem v kostýmu proslulého rytíře Toulovce. Užijete si spojení divadelní hravosti a neformálního vzdělávání. Tématem prohlídky ve čtvrtek 28. září je téma „PO KRVAVÝCH STOPÁCH“.  Rytíř s kuší na rameni vás zavede do tajemných uliček a zákoutí města, kde se bude před vašima očima odvíjet příběh Josefa Váchala, záhadného malíře a velikého mystika. Projdete krvavou uličkou a uslyšíte strašidelné historky, při kterých vám bude běhat mráz po zádech. Těšte se také na setkání s ostatními významnými osobnostmi. Budete obdivovat umění ve veřejném prostoru a skvostnou litomyšlskou architekturu od středověku po současnost. V kostele uslyšíte staroslověnštinu a prastarý hudební nástroj zvaný brumle. A na závěr si zastřílíte z rytířovy kuše.


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr