JUNIORFEST NA PODZIM ZVE nejen DO KINA!

Již 16. ročník, v 6 festivalových městech, 6 dní nabitých nejen filmovou zábavou, takový bude JUNIORFEST 2023! V letošním roce zve své fanoušky do kin v termínu 3. – 8. listopadu.

V Plzni, Domažlicích, Dobřanech, Přešticích, Klatovech a v Horšovském Týně organizátoři připravili atraktivní program nejen pro děti a mladé publikum, ale zváni jsou všichni příznivci filmu. Není tedy divu, že se JUNIORFEST stal tradiční podzimní událostí v Plzeňském kraji, kterou každoročně vyhledává stále větší počet diváků a filmových odborníků. Do programu JUNIORFESTu jsou vybírané kvalitní filmy, které nejsou v české distribuci běžně dostupné a na zahraničních filmových festivalech se ucházejí o ocenění. I program festivalu bude letos rozdělen na tři soutěžní sekce, v nichž se představí filmy z celého světa. V sekci pro mládež bude uvedena česká premiéra filmu „Totem“ režiséra Sandera Burgera, který se stal objevem letošního festivalu Giffoni nebo film „Okthanksbye“ režisérky Nicole van Kilsdonk. Tento snímek zatím diváci mohli vidět na dětském filmovém festivalu v New Yorku. Sekce pro děti nabídne komediální sci-fi snímek ze Spojených Států Amerických „Aliens Abducted My Parents and Now I Feel Kinda Left Out“ režiséra Jake Van Wagoner. Film oslovil i dramaturgy prestižního filmového festivalu Sundance, který se v americkém Utahu koná od roku 1978 a probíhá pod záštitou herce Roberta Redforda. Poslední soutěžní sekce, sekce animovaných celovečerních filmů uvede mimo jiné českou rodinnou animaci Filipa Pošivače „Tonda, Slávka a kouzelné světlo“, čerstvého vítěze festivalu animovaného filmu ve francouzském Annency.

Cílem festivalu ale není pouze zábava. Protože film může být vhodným nástrojem při výuce, budou i letos k soutěžním snímkům profesionálně zpracovány výukové materiály pro žáky i učitele. Výukové materiály slouží k rekapitulaci děje zhlédnutého filmu a motivují k dalším aktivitám. JUNIORFEST každoročně zve diváky i na řadu vzdělávacích akcí. V letošním roce návštěvníci festivalu v programu najdou například workshopy pro děti zaměřené na kybernetickou bezpečnost. Celofestivalovým tématem je pro letošní rok sexuální výchova. Toto téma provází lidstvo od prvopočátku, ovšem i v dnešní době je stále tabuizováno, ve výuce často opomíjeno a pohled na sexualitu i vztahy se stále vyvíjí. Proto program JUNIORFESTu nabídne snímky, které na sexualitu pohlíží z různých úhlů.

Doprovodný program pozve zájemce na filmové diskuse, autogramiády, akce pro děti a celou rodinu. Součástí programu bude i předání nejvyššího festivalového ocenění – Zlatá rafička, které v Erbovním sále Státního hradu a zámku v Horšovském Týně vždy od 18 hod. převezmou dva čeští herci – 5. listopadu Pavel Nový a 6. listopadu Jaromír Hanzlík. Zlatou rafičkou JUNIORFEST každoročně oceňuje dvě osobnosti za přínos dětské kinematografii. V doprovodném programu najdou diváci i události spojené s oslavou 100. výročí založení filmového studia Walt Disney. A na své si přijdou i příznivci her, kteří si budou moci zahrát s Kaštánkem o lákavé ceny. Hru Kaštánek lze hrát na počítači, mobilním telefonu i tabletu a je volně dostupná na Google Play nebo App Store.

Zajímá Vás, co letošní JUNIORFEST připravuje dál? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu a webových stránkách www.juniorfest.cz.