Lhaní u dětí

Dobrý den, s partnerem jsme spolu deset let. Máme tříletou dcerku a sedmiletého syna. Dětem se snažíme vytvořit co nejlepší zázemí, povídáme si s nimi a vždycky jsme se jim snažili být oporou, chceme, aby věděly, že nám mohou říct vše. Ale poslední dobou jsem si začala všímat, že nám syn začíná lhát. Není to nic vážného, spíš takové ty zarputilé lži, kdy i v momentě, když ví, že víme, že lže, si pořád trvá na svém. Minule tvrdil, že svačinu, kterou jsem mu našla v aktovce, snědl, předtím zase, že ten trpaslík na zahradě se rozbil sám, i když se to stalo, když hráli s manželem fotbal. Je toho víc a já se bojím, aby si na to lhaní nějak nezvykl, a čím bude starší, tím to bude horší…

ilustrační foto

 

Dobrý den, je skvělé, že se snažíte vytvořit svým dětem otevřené prostředí a povzbuzujete je k upřímnosti. V první řadě zachovejte klid a trpělivost. Je důležité si uvědomit, že lhaní je u dětí v určitém období běžným projevem. Zkuste si o tom se synem v klidu promluvit, buďte empatičtí, poskytněte synovi prostor vyjádřit své pocity a myšlenky. Vysvětlete synovi důsledky lhaní – ne tresty, ale zejména ztrátu důvěry mezi vámi. Zkuste se zamyslet, co by mohlo být příčinou synova lhaní. Často je potřeba začít i u sebe, jak se v různých situacích chováte vy sami? Neslyšel vás syn např. lhát v situaci, kdy by pravda měla nepříjemné důsledky? I taková maličkost, jako lhaní o nemoci, abychom se vyhnuli nepříjemné návštěvě, může v dítěti vyvolat pocit, že je tento přístup v pořádku. Snažte se tedy být synovi příkladem upřímnosti a otevřenosti, abyste jej motivovali k napodobování. Existuje také mnoho her a aktivit, které mohou dětem pomoci porozumět významu upřímnosti a důvěry.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak se vypořádat s lhaním u dětí a podpořit upřímnost?

Lhaní u dětí je běžným jevem, který může rodiče znepokojit. Vytvoření důvěry a podpora upřímnosti jsou pro vývoj dítěte klíčové. Zde je několik tipů, jak se vypořádat s lhaním a podpořit upřímnost u dětí.

Zaprvé, je důležité zachovat klid a trpělivost. Lhaní je součástí dětského vývoje a nepříliš závažné lži jsou běžné. Zůstaňte klidní a vyvarujte se impulsivních reakcí, což posílí důvěru dítěte a otevřenou komunikaci.

Dále je důležité vytvořit prostor pro dialog. Buďte otevření a empatičtí posluchači. Dětem poskytněte možnost vyjádřit své pocity a myšlenky. Ptát se jich, proč si myslíte, že lžou, a snažit se porozumět jejich pohledu, může pomoci odhalit příčinu lhaní.

Vysvětlete důsledky lhaní. Děti by měly rozumět, že lhaní má negativní důsledky. Vysvětlete jim, že upřímnost je důležitá a lhaní může poškodit důvěru a vztahy s ostatními lidmi. Pomozte jim chápat, jaké jsou důsledky jejich chování pro sebe i pro druhé.

Posilujte pozitivní chování. Pochvalte děti, když jsou upřímné a sdílí pravdu. Posilování pozitivního chování motivuje děti k upřímnosti a postupnému odstraňování lhaní. Příkladem můžete být sami – buďte vzorem upřímnosti a otevřenosti.

Hry mohou být užitečné pro podporu upřímnosti. Zahrajte si hru, ve které hádáte pravdu nebo lež. Tímto způsobem dětem pomůžete rozvíjet schopnost rozlišovat mezi pravdou a lží. Příběhové hry mohou také podporovat vyjadřování emocí a řešení konfliktů.

Pokud se zdá, že lhaní se zhoršuje nebo je problém vážnější, je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Psycholog nebo rodinný terapeut může poskytnout specifické strategie a podporu při řešení tohoto problému.
Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz
www.Mojra.cz