Ingredience:
400 g čerstvých lišek, 3 menší brambory, 2 cibule, 100 g másla, 1 stroužek česneku, 500 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany (31%), drcený kmín, ocet, cukr, sůl, pepř, petrželka
Postup:
Lišky očistíme, propláchneme ve studené vodě a necháme oschnout. Překrájíme na půlky, malé necháme vcelku.
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V pánvi si rozpálíme polovinu másla a cibuli na něm opečeme. Vhodíme připravené lišky, prolisovaný česnek, drcený kmín a orestujeme. Poté přilijeme vývar, přidáme brambory, osolíme, opepříme a vaříme.
Z druhé poloviny másla a mouky uděláme jíšku. Jakmile jsou brambory poloměkké, polévku zahustíme a 20 minut provaříme.
Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a nakonec přilijeme smetanu. Dochutíme octem, cukrem a 5 minut provaříme.
Servírujeme posypané nadrobno nasekanou petrželkou a můžeme dozdobit také liškami osmahnutými na másle na pánvi.
Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu