Děti a noční můry

Mám pětiletého synka, kterého poslední dobou často trápí noční můry. Někdy v noci křičí tak nahlas, že doslova vyletím z postele. Předtím se mu párkrát zdál nějaký zlý sen, ale nikdy to nebylo takové. Když se probudí, vezmu ho k nám do ložnice a tam už spí až do rána klidně. Přejdou ho tyto stavy, nebo je potřeba už vyhledat odbornou pomoc?

ilustrační foto

 

Rozhodně je vhodné s dítětem o situaci hovořit, nechat mu prostor, aby se ze zlého snu vypovídalo. Nemusíte mluvit hned po probuzení, ale nechat si to třeba až na ráno, kdy se nemusí zdát věci tak strašidelné. Nejdůležitější je nenechat dítě samotné, být mu nablízku, aby mělo pocit bezpečí. I když se vám mohou sny dítěte zdát banální, pravděpodobně za nimi stojí nějaký šokující zážitek. Zkuste zjistit, zda syn neviděl nějaký děsivý film, nevykládal mu někdo děsivý příběh? Můžete vyzkoušet před spaním zavést nějaké „ochranné“ rituály – navlékat si neviditelný ochranný oblek, dát k posteli nějaký amulet apod.

Co se týče návštěvy psychologa, tak pokud se noční můry objevují jen občas, nejedná se o klinický problém. V momentě, kdy jsou na denním pořádku, dítě je velice neklidné, úzkostné, bojí se usnout a dožaduje se přítomnosti rodičů po celou noc, je už návštěva psychologa na místě.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Ľubica Mesarošová

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Noční můry, noční děsy… Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Kvalitní spánek je pro nás velmi důležitý, nejenže si během něj náš organismus odpočine, ale dochází také k ukládání paměťových stop a mnoha dalším důležitým procesům. Bohužel se nám často nedaří kvalitního spánku dosáhnout. Příčin může být mnoho, mimo jiné můžeme trpět některou z poruch spánku. Noční můry a noční děsy patří mezi poruchy, které nazýváme parasomnie. Jsou si velice podobné, s několika rozdíly…

Noční můry jsou živé a velice nepříjemné sny. Lidem se často zdá, že před někým utíkají, padají z výšky nebo, že je někdo napadl. Kromě pocitů strachu mohou vyvolat třeba i pocity studu nebo hlubokého smutku. Po probuzení si tyto sny většinou dobře pamatujeme a jsme schopni je vyprávět ostatním. Není neobvyklé, že se lidem často vrací stejný typ noční můry. Někdy se opakuje pořád přesně ten samý sen dokola, jindy se opakuje jenom téma. Tyto opakované noční můry mohou souviset s tím, co zrovna ve svém životě řešíte, co se vám daný den stalo nebo, co vás už dlouho trápí. Vaše sny může ovlivnit také to, na jaký pořad se před spaním díváte v televizi.

U nočních děsů se člověk probudí s křikem a pocitem obrovské hrůzy a děsu. Může se posadit, může dokonce i vstát z postele a jakoby před něčím utíkat. Je zmatený a často vůbec nepoznává hlasy ostatních členů domácnosti. Po probuzení může být ještě chvíli zmatený a poté usne. Ráno si vůbec nevzpomíná na to, jestli se mu něco zdálo nebo co ho vlastně vyděsilo. Někdy si ani nepamatuje, že v noci křičel, jindy má jenom mlhavou vzpomínku na to, že v noci zažil pocit hrozně silného strachu a hrůzy.

Spánek by pro vás rozhodně neměl být ničím nepříjemným, právě naopak. Proto pokud vás dlouhodobě trápí opakující se noční můry nebo noční děsy, zkuste kontaktovat psychologa.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz