Pavel Kodera je novým ředitelem Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici

Jmenovací dekret pro výkon funkce ředitele Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici převzal v pondělí Mgr. Pavel Kodera, Ph.D.  Do funkce  ho jmenovala Rada PK s účinností od 1. června 2022.

Pavel Kodera, který je odborníkem v oboru kulturní historie a v oboru dějiny architektury a rekonstrukce památek, řídil muzeum a galerii již v minulých měsících poté, co na funkci ředitelky rezignovala na konci února letošního roku PhDr. Irena Bukačová. Rada kraje pověřila řízením této příspěvkové organizace Mgr. P. Koderu, Ph.D. od 1. března. Do té doby působil jako vedoucí Centra stavitelského dědictví Národního technického muzea Plasy a má rozsáhlé zkušenosti také v oblasti projektového řízení.

„Při řízení muzea a galerie v Mariánské Týnici se v rámci této jakési „tříměsíční zkušební doby“ Pavel Kodera osvědčil a na základě této jednoznačně kladné zkušenosti a zajištění bezproblémového chodu organizace se vedení kraje rozhodlo jej do funkce ředitele plnohodnotně jmenovat,“ komentoval rozhodnutí rady během slavnostního aktu radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

„Není vůbec snadné navazovat na více než třicetiletou, velice úspěšnou etapu budování muzea a obnovy Mariánské Týnice pod vedením paní doktorky Bukačové. Loni dokončenou dostavbu východního ambitu nicméně vnímám jako symbolické zakončení obnovy památky a rád bych přispěl k co možná nejefektivnějšímu využívání jejího potenciálu, například v oblastech muzejní edukace, při přípravě kvalitních výstav i obecně pro povzbuzení cestovního ruchu v Plzeňském kraji. Naší ambicí rovněž je, aby Centrum baroka, které je součástí muzea, produkovalo kvalitní výstupy jak v oblasti popularizace, tak i v rámci původního badatelského výzkumu,“ řekl ke svému jmenování do funkce ředitele muzea a galerie Pavel Kodera.


Zdroj:

Ing. Helena Frintová

oddělení mediální komunikace

www.plzensky-kraj.cz