Batátoví šneci

Ingredience:

těsto: 100 ml vody, 100 g cukru krystal, 230 g pyré z pečeného batátu, 55 ml mléka, 2 vejce, 100 g másla, 660 g hladké mouky, 1 lžička soli, 2,5 lžičky sušeného droždí, mouka (na pomoučnění pracovní desky, případně na přidání do těsta), máslo (na vymazání a vysypání formy);
náplň: 320 g hnědého cukru, 2 lžíce mleté skořice, 1 lžička kukuřičného škrobu, 115 g másla;
poleva: 400 g jogurtu, 3 lžíce javorového sirupu, 1/2 lžičky vanilkového extraktu

 

Postup:

V kuchyňském robotu smícháme vodu, cukr, batátové pyré, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Za stálého hnětení postupně přidáváme mouku, nakonec přidáme sušené droždí a sůl. Těsto se musí úplně odlepovat od stěn misky. Pokud se neodlepuje, přisypeme trochu víc mouky. Z těsta vytvarujeme kouli a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučněnou pracovní desku a vyválíme z něj asi půl centimetru silný obdélník.
Celý povrch těsta potřeme změklým máslem. V misce smícháme hnědý cukr, mletou skořici a kukuřičný škrob. Směs rovnoměrně nasypeme na povrch těsta. Z delší strany ho srolujeme do válečku. Ten následně nakrájíme na 12 částí. Rolky dáme na vymazaný plech, zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 40–60 minut kynout. Skořicové šneky pečeme dozlatova 25 minut při teplotě 180 °C.
Mezitím si připravíme polevu. Smícháme jogurt, javorový sirup a vanilkový extrakt. Když jsou rolky upečené a ještě teplé, potřeme je jogurtovou polevou.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu