Dar, nedar

Dobrý den, bydlela jsem asi rok u jedné kamarádky a během té doby mi poslala na účet asi 10 000 Kč, když jsem přišla o práci. Říkala, že si ty peníze můžu nechat, že mi je dala, protože jsem dobrá kámoška. Když jsem se ale potom odstěhovala, tak mně řekla, abych jí peníze vrátila nebo mě dá k soudu. Tolik peněz nemám a přijde mi to nespravedlivé, ale nevím, jestli se s tím dá něco dělat. Můžete mi poradit?

ilustrační foto

 

Z popisu situace se při případném soudním sporu nabízí nejspíš tvrzení o zápůjčce peněz a požadavek na jejich vrácení. Ten, kdo se u soudu něčeho domáhá, musí zjednodušeně řečeno prokázat, že na to má nárok. V případě zápůjčky je samozřejmě nutné prokazovat, opět zjednodušeně řečeno, že se jednalo o zápůjčku (v předchozí právní úpravě označováno jako půjčka), tedy přenechání věci (v daném případě peněz) k užívání s tím, že po dohodnutém čase bude věc vrácena. Tím, že se takto dohodnete, dojde k uzavření smlouvy. Smlouva o zápůjčce nemusí být písemná, ale samozřejmě platí staré známé pravidlo „co je psáno to je dáno“. Písemnou smlouvou, pokud má samozřejmě všechny náležitosti, je nárok v podstatě prokázán. To, že se jednalo o zápůjčku lze také prokazovat zprávou pro příjemce peněz (pokud byla uvedena), eventuálně svědecky, případně jinými důkazy. Velkou roli hraje také doba, která od zápůjčky uplynula, a to pro případnou námitku promlčení nároku.

Z toho, co píšete, by se dala situace posoudit jako dar. Pokud se budete hájit tímto tvrzením, tak to opět musíte prokázat. Důkazní prostředky budou obdobné. V případě této obrany vám ovšem musím upozornit na to, že jak podle předchozí, tak podle aktuální právní úpravy darování platilo a platí, že nedojde-li k odevzdání movité věci zároveň s projevem vůle darovat a přijmout dar, vyžaduje darovací smlouva písemnou formu.

V každém případě vám doporučuji vyhledat právní pomoc.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz