Den architektury přiblíží „zeleno-modrou“ infrastrukturu Plzně / 2.-7.10.

Den architektury přiblíží možnosti adaptace měst na změnu klimatu.

Na začátku října se uskuteční jubilejní desátý ročník populárního festivalu Den architektury, který se koná u příležitosti oslav Světového dne architektury. Plzeňská část festivalu se v souvislosti se stále častěji diskutovaným přehříváním měst a potřebou lépe hospodařit se srážkovými vodami tentokrát zaměří především na zeleno-modrou infrastrukturu a adaptaci měst na změnu klimatu. Součástí nabitého čtyřdenního programu budou komentované procházky a prohlídky vedené architekty, přírodovědci a dalšími odborníky. Chybět nebude ani filmová projekce pořádaná ve spolupráci s festivalem Jeden svět, přednáška se zahraničními hosty, prezentace zástupců Útvarů koncepce a rozvoje města Plzně a architektonické workshopy pro děti a rodiče.

„Nejpočetněji budou v programu zastoupeny komentované procházky na místa Plzeňanům jak notoricky známá, tak do značné míry utajená. Minulost i současnost zelených prostranství v centru města přiblíží návštěvníkům architekt Marek Marovič a Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města, „městskou divočinou“ na Jižním Předměstí je provede známý botanik Jiří Sádlo,“ zve organizátor akce Petr Klíma z pořádajícího spolku Pěstuj prostor.

„Dobrý příkladem práce s prvky zeleno-modré infrastruktury je Lochotínský park, ze kterého se v neděli půjde až na zelené střechy Fakultní nemocnice Plzeň. Zavítáme také k Boleveckému rybníku, kde hydrobiolog Jindřich Duras a botanička Zdeňka Chocholoušková objasní důvody úbytku vody v „plzeňském moři“ i další související témata. Poslední z procházek s Petrem Klímou a architektem Alešem Kubalíkem zamíří od Malostranského mostu k budoucím Malostranským jezírkům, doplňuje koordinátorka akce Silvie Hašlová.

Tradiční součástí Dne architektury jsou i komentované prohlídky budov. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit na návštěvu hydroelektrárny Plzeňských městských dopravních podniků, Korandova sboru a především prvního českého panelového domu se zelenou střechou.

Nebude chybět ani inspirace ze zahraničí v rámci sobotní přednášky. „Krajinářský architekt Martin Vysoký ze švédské společnosti Edge se podělí o své zkušenosti se zlepšováním podmínek pro zdravý růst vegetace a s hospodařením s dešťovou vodou v několika zemích světa. Geoekolog Michael Richter z Hamburské univerzity představí přístup Hamburku k rozvoji a podpoře zelených střech a fasád. Majitel firmy Brens Europe Jan Eisenreich pak pohovoří o testování ‚‚zelené tramvajové tratě“ v Ostravě i o dalších možnostech využití recyklovaných umělých textilií coby součásti zeleno-modré infrastruktury,“ vyjmenovává Silvie Hašlová.

Ve spolupráci s festivalem dokumentárních filmů proběhne projekce filmu Vylidněno, který se zabývá (ne)dostupností bydlení. Neméně podnětná bude následující debata se sociální pracovnicí organizace Člověk v tísni Jitkou Kylišovou a architektkou ze spolku Architekti bez hranic Karolínou Kripnerovou.

Na své si přijdou i děti a jejich rodiče, pro než jsou připraveny dva workshopy. Na prvním z nich si s iniciativou „Architektura pro děti aneb Město letí“ navrhnou úpravu Americké třídy jako ulice lemované budovami se zelenými střechami, využitím dešťové vody a dalšími přírodě blízkými opatřeními, které z ní udělají skvělé místo pro život. Na druhém si se členy platformy „Architekti ve škole“ prostřednictvím hry odpoví na otázku „Co chci dělat u řek a co pro to potřebuji?“.

Na plzeňské řeky, jejich potenciál a budoucnost se zaměří i ostatní body středečního programu. Na co se v budoucnu u řeky můžeme těšit, představí zástupci plzeňského Útvaru koncepce a rozvoje v návrhu úprav břehů Radbuzy. K následné diskuzi o budoucnosti plzeňských řek se připojí architekti Jan Toman, předseda Komise pro koncepci a rozvoj města, a Marek Sivák, předseda spolku Pěstuj prostor. Proběhne také symbolické stěhování laviček vyrobených dobrovolníky a opečovávaných spolkem Pěstuj prostor, které už pět let slouží k posezení u Radbuzy. Městský obvod Plzeň 3 nemá o jejich další setrvání na ‚‚svém“ břehu zájem. Naopak rád je občanům nabídne Městský obvod Plzeň 2 – Slovany, a to na protějším břehu řeky.

Mezi jednotlivými místy se mohou návštěvníci přesouvat po vlastní ose, pro dopravu mezi několika vybranými lokalitami pak bude zdarma k dispozici i historický autobus Plzeňských městských dopravních podniků. Během soboty 3. 10. a neděle 4. 10. bude možné zdarma využít sdílená kola kolemplzne.cz. Všem stávajícím i nově registrovaným uživatelům kolemplzne.cz bude v těchto dnech k dispozici speciální bezplatný tarif.

Kapacita akcí je s ohledem na nynější epidemiologickou situaci omezena, na akce ve vnitřních prostorách je třeba se přihlásit předem prostřednictvím goout.cz. Festival je připravován v plném rozsahu a v souladu s mimořádnými a ochrannými opatřeními Ministerstva zdravotnictví ČR. V případě změny nařízení nepředpokládáme zrušení festivalu, ale mohou být zavedeny plošné rezervace a kapacitní omezení akcí.

PROGRAM (podrobný program vč. aktuálních informací o jeho úpravě s ohledem na epidemiologickou situaci na pestujprostor.plzne.cz):

PÁTEK 2. 10.
17.00–17.35, 17.45–18.20, sraz: Denisovo nábřeží 12 (před Zákaznickým centrem PMDP)
Hydroelektrárna Plzeňských městských dopravních podniků (komentovaná procházka)

18.30–18.50, Anglické nábřeží 13
Korandův sbor (prohlídka)

19.00–21.00, Korandův sbor, Anglické nábřeží 13
Vylidněno (filmová projekce a diskuse)

SOBOTA 3. 10.
10.00–12.00, sraz: Lochotínská lávka
Zelené plíce centra Plzně (komentovaná procházka)

14.00–15.45, sraz: zastávka MHD Cínová, Borská ul.
Městská divočina (komentovaná procházka)

15.45–17.00, sraz: Na Hvězdě
Zelené plíce Jižního předměstí (komentovaná procházka)

18.00–20.00, Západočeská galerie v Plzni – výstavní síň Masné krámy, Pražská 18
Zeleň ve městě (přednáška)

NEDĚLE 4. 10.
10.00–12.00, sraz: Lochotínský pavilon
Z parku až na střechy (komentovaná procházka)

14.00–15.30, sraz: hráz Boleveckého rybníka (u bistra POINT)
Bolevecký rybník a výuková vodní zahrada (komentovaná procházka)

16.00–18.00, Korandův sbor (modlitebna), Anglické nábřeží 13
Město všemi smysly. Navrhni si „zeleno-modrou“ ulici! (workshop pro děti i rodiče)

16.00–16.25, 16.30–16.55, sraz: Krejčíkova 1
Zelená (se) střecha (prohlídka)

17.30–18.30, sraz: Malostranský most
Od Malostranského mostu k Malostranským jezírkům (komentovaná procházka)

STŘEDA 7. 10.
16.00–18.00, „Zemník“ u Ježíška
Já a řeka, řeka a já (workshop pro děti i rodiče)

17.00–18.00, „Zemník“ u Ježíška|
Řeka ve městě 2020+ (prezentace a diskuse)

18.00–18.30, „Zemník“ u Ježíška
Lavičky odplouvají na protější břeh (stěhování laviček)

U příležitosti Světového dne architektury pořádá Pěstuj prostor, z. s. ve spolupráci s Kruh, z. s., a s podporou města Plzně, Ministerstva kultury ČR, Nadačního fondu Zelený poklad, Fondu životního prostředí města Plzně a Plzeňských městských dopravních podniků. Program Dne architektury je zdarma.


Zdroj:

Martina Seidlerová

Pěstuj prostor, z. s.

pestujprostor.plzne.cz

pam.plzne.cz
www.facebook.com/pestujprostor