I přesto, že se zákazem kouření panuje většinová spokojenost, kouření před restauracemi a hospodami většině Čechům vadí a převládá rovněž názor, že by si o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení.
Nicméně i přes převládající spokojenost, která je dána zejména většinovým počtem nekuřáků, je poměrně zarážejícím zjištěním, že v souhrnu 67,9 % dotázaných vadí kouření před restauracemi, kavárnami a hospodami. I zde opět dominují obyvatelé největších aglomerací.
Rovněž převládá názor, že zákaz kouření měl být v kompetenci majitelů restauračních zařízení. Tento názor sdílí 36,4 % dotázaných. Názor, že by se kouření mělo povolit zejména v malých venkovských hospodách a restauračních zařízeních pak sdílí 15,9 % respondentů. Názor, že by se vše mělo nechat tak, jak je tomu nyní, má 32,3 % dotázaných.
Z aktuálního průzkumu společnosti SANEP lze vyvodit, že zejména nekuřákům, ale i části kuřáků zákaz kouření v restauračních zařízeních vyhovuje. Nicméně je jednoznačné, že většině vadí kouření před restauracemi a hospodami. Následně se pak ukazuje, že jak kuřáci, tak i nekuřáci se shodují na tom, že by o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení. V tomto kontextu je totiž pochopitelné, že v případě povolení kouření v uzavřených prostorách bez obsluhy by nekuřáci i kuřáci byli naprosto spokojení a odpadlo by obtěžující kouření na chodnících, které se ukazuje jako více problematické, než právě možné kouření v oddělených prostorách.
Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 30. května – 5. června 2018 na vybrané skupině 2.854 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.241 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
Zdroj:
www.protext.cz (SANEP)