Plzeňská ZOO v roce 2017

Plzeňskou zoo v roce 2017 navštívilo 452 762 přátel přírody

Je to 4. nejlepší výsledek v historii, posledních 5 let roční návštěvnost stoupá. Rok 2016 byl překonán o 11 tisíc návštěvníků. V průběhu roku dokonce padaly signály, že by mohl být po letech ohrožen absolutní rekord  z roku 2011 (460 969 osob). Např. po květnu byl součet návštěvnosti prvních 5 měsíců rekordní. Nakonec počasí v posledním čtvrtletí tento záměr nepodpořilo. Nejnavštívenějšími měsíci byli tradičně červenec a srpen, oba shodně s 84 tisíci návštěvníky.

Na Silvestra byl tradičně přivítán symbolicky poslední návštěvník roku 2017. Stali se jím okolo 13. hodiny členové rodiny Kašparovy z Plzně – Bručné. Jde o časté návštěvníky zoo, kteří mají rádi mj. krokodýly a koně. Za město Plzeň je přivítal pan primátor Martin Zrzavecký a jeho náměstek Martin Baxa.

Chovatelsky rok orámovalo mládě nosorožce indického – Růženka v únoru a lev berberský Baqir v listopadu. V průběhu roku mezi stovkami mláďat návštěvníky zaujali například dingo, zubr, zebra Chapmannova, velbloud dvouhrbý (Anissa), kanadští rysové, sedmé mládě kuandu obecného, první mládě damana stepního, pásovci štětinatý a kulovitý; z příjezdů  mimo jiné bílý klokan a samec pandy  červené Nepál. Velkou radost měli chovatelé v Království jedu v podobě premiér odchovů u smrtonošů, mamby černé nebo kobry červené. Zajímavou novinkou roku byla výstava Co je české, to je hezké na statku Lüftnerka nebo výstava Poklady ostrovů v pavilonu nosorožců. Ze zoo odcestovala například dvouletá samice irbise Chandra do Lipska.

Na rok 2018 je plánováno velké množství akcí, jsou očekávány zajímavé přírůstky, plánován je ale mj. odjezd mladé lvice Amiry (*2016).