Chcete zažít v zimě něco nového? Zkuste méně tradiční zimní sporty a aktivity

Rádi sportujete a chcete v zimě vyzkoušet něco nového? Co třeba některý z netradičních sportů, který bude přínosem pro vaše zdraví a zároveň pobaví? Zde je několik tipů.

Ledová jóga: kombinace jógy a otužování
Jóga má u nás již mnoho příznivců, kteří praktikují nejrůznější styly. Novinkou je pak ledová jóga, která má kořeny nepřekvapivě v severských zemích. Jedná se o kombinaci jógového cvičení a otužování. V chladném počasí si zkuste zacvičit na zahradě, v přírodě a klidně i na sněhu. Začněte třeba jen s pár minutami a když vás to bude bavit, přidávejte si.

Chladné počasí lépe osvěžuje a stimuluje tělo a smysly a tělo v chladu i musí pracovat mnohem intenzivněji než v teple, což pomáhá odbourávání tuků. Je to jeden z nejlepších startů do zimního dne, kdy ranní cvičení posílí imunitu a dochází k vyššímu uvolňování endorfinů. Tím, že cvičíme jógu v chladu také vydáme více energie a spálíme i více kalorií.

„Jóga se cvičí většinou naboso, ale pokud zkoušíte ledovou jógu, může se hodit obutí. Pak se vám mohou hodit některé z barefootových minimalistických bot, ve kterých se budete cítit jako naboso,“ doporučuje Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.


Cyklistika na sněhu
Co zkusit cyklistiku na sněhu? Každopádně je to zábava a disciplína lehce odlišná od běžné varianty. Někteří cyklisté pro jízdu na sněhu používají speciální pláště s hřeby nebo kola typu Fatbike s širšími pneumatikami, aby zlepšili přilnavost a stabilitu. Jiní si vystačí s běžnými plášti a baví se odlišnou technikou jízdy.

Každopádně vzdávat se cyklistiky v zimě jistě nemusíte. Pozor dávejte na zledovatělé plochy, a to i na ty pod vrstvou prašanu. Více než kdy jindy při jízdě na sněhu předvídejte, co se může stát a rozhodně nepodceňujte ochranu hlavy a noste přilbu.


Crossfit venku
Crossfit je cvičení kombinující intenzivní intervalový trénink, dřepy, shyby, skoky, vzpírání, prvky gymnastiky a dalších cvičení. Takto dnes posiluje již mnoho lidí, a to ve tělocvičnách i venku. A mnoho z nich si jej nechce nechat ujít ani v zimě.

Crossfit se dá cvičit i v chladu, pokud dodržíte některá základní pravidla, která vám pomohou udržet si zdraví, motivaci a výkon. „Při cvičení v chladu nepodceňte vhodné oblečení včetně obuvi. V té byste se měli cítit jistě a stabilně. Větší pozornost, než jindy věnujte rozcvičení a v neposlední řadě berte ohled na počasí. Výhodou crossfitu je, že ho můžete cvičit sami nebo s partou,“ říká za Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.

 


Skijöring se psem
A co třeba vyrazit na běžky se psem? Tento sport má své kořeny v Norsku a jmenuje se skijöring. Jedná se o jízdu na běžkách v zapřažení za jedním či dvěma psy. Možná se ptáte, jestli je zrovna váš pes je pro tuto aktivitu vhodný. Pokud se jedná o aktivního, energického a sportovně založeného psa, pak je pro něj skijöring absolutně skvělým sportem. Mezi ideální plemena patří například husky, ohař nebo belgický ovčák. Hlavním měřítkem je samozřejmě povaha a temperament psa.

Obecně platí, že na frekventované a známé běžkařské tratě není ideální vjíždět se psem, proto volte raději vedlejší běžkařské trasy. Pokud budete se psem mířit do běžeckých areálů, předem si ověřte, že jsou zde psi ve stopě vítáni.


Skialpinismus
Skialpinismus, dříve sportovní varianta hrstky nadšenců, se postupně stal velmi populárním sportem pro každého milovníka zimních hor, který si chce užívat svobodný pohyb v přírodě. Historie sportu sahá až do 19. století, kdy se lyže používaly jako dopravní prostředek v zasněžených oblastech. Dnes je skialpinismus oblíbenou aktivitou pro milovníky hor, adrenalinu a dobrodružství.

V základu spojuje běžkování a sjezdové lyžování, tomu jsou uzpůsobeny i lyže s širokým profilem a volnou patou, kterou lze při sjezdu zafixovat. To dává možnost pohybovat se volně v různých horských terénech. Velkou výhodou, kterou mnoho skialpinistů oceňuje, je také fakt, že nemusíte sledovat otvírací hodiny lanovek a na lyžích se po své ose dopravíte, kam potřebujete.


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr