Tipy na poslední dva srpnové víkendy: noční Santini, latinskoamerické trhy, bitva o hrad či za uměním řezbářů do Máchova kraje

Konec prázdnin se blíží, ale ještě jsou před námi dva víkendy. Pokud si chcete udělat zajímavý výlet, přinášíme s Anytime několik nápadů na zajímavá místa a akce.  



Noční prohlídky sedlecké katedrály v Kutné hoře, 25. srpna
Noční prohlídkou sedlecké katedrály Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele vás provede kostýmovaný cisterciácký mnich nebo řádová sestra. Za svitu svíček, zpěvu gregoriánského chorálu a zvuku varhan vám ukáže všechny taje a zákoutí této jedinečné stavby, která bývala srdcem sedleckého kláštera. Společně vystoupáte po samonosném Santiniho schodišti přes podkroví až na kůr, navštívíte katedrálové kino, kde uvidíte animovaný film o pohnuté historii Sedlce. Nahlédnete i do chrámové klenotnice, ve které se nachází originál nejstarší monstrance na světě. Pro všechny dospělé návštěvníky máme navíc nachystanou ochutnávku speciálního sedleckého vína. A pouze letos, kdy uběhne 300 let od úmrtí geniálního architekta Santiniho, se můžete těšit na perličky z jeho života a také z práce na sedlecké katedrále. 


Bitva o Slamburk, Jižní Čechy, 26. srpna
Pokud si chcete užít víkend v malebných jižních Čechách, nabízí se zde spousta možností. A pokud máte děti, můžete navštívit akci, která se věnuje jedné slavné bitvě. Slamburk je hrad postavený z balíků slámy v klášterní zahradě v srdci Borovan. Bitva o Slamburk je celodenní tématická akce pro děti, kde si mohou hrát na rytíře a dobývat hrad. Čeká vás den plný rytířských her a soutěží. Zájemci mají možnost přihlásit se do jedné ze čtyř rytířských družin. Své dovednosti a obratnost mohou prokázat v 25ti disciplínách, které jsou pro ně připraveny. Tři bitviště, 6 střeleckých disciplín a další soutěže pro jednotlivce, dvojice i skupiny. V závěru dne se strhne bitva o samotný hrad Slamburk. Nejlepší lukostřelci si mohou vysoutěžit právo zápalným šípem zapalovat Sokolí hrádek. Akci ukončují dobrovolní hasiči SDH Borovany.  


Merkádo – Latinská Amerika na Zelňáku v Brně, 1. a 2. září
Chystáte-li se strávit víkend na jižní Moravě a máte rádi netradiční gastronomii a atmosféru, zavítejte na akci „Merkádo – Latinská Amerika na Zelňáku“. Merkádo to jsou především latinskoamerické trhy s nabídkou exotických jídel, nápojů a řemeslných výrobků od více jak 30 prodejců ze zemí Jižní a Střední Ameriky. Najdete zde řadu věcí, které k Latinské Americe neodmyslitelně patří: od kávy, kakaa, chilli a exotického ovoce po jihoamerická vína, chilli, kubánské rumy a koření. Ochutnáte národní jídla z Argentiny, Brazílie, Guatemaly, Kuby, Panamy, Kolumbie, Venezuely, Kostariky, Mexika či Peru. Nakoupit také můžete originální bižuterii, textil nebo byliny z Amazonie.

Řezbářské sympozium v Doksech, 30. srpna – 2. září
Máchův kraj nabízí krásné přírodní scenérie i vynikající zázemí pro letní radovánky u Máchova jezera. Víkend můžete spojit s jedinečným řezbářským sympoziem. Zahrada Památníku K. H. Máchy v Doksech je totiž vyhrazena vůni dřeva a řezbářům.Zruční řezbáři zde ukáží návštěvníkům, jak se kus hrubě tesaného dřeva mění v umělecké dílo. Sympozium je otevřené všem zájemcům. Každý den můžete umělce zastihnout mezi 9. a 17. hodinou v pilné práci a sledovat tvůrčí proces či si dokonce vyzkoušet pod jejich zkušeným vedením řezbářská dláta. V pátek 1. září v 16 hodin se k řezbářům přidá parta muzikantů z Doks. Krbové sdružení má v repertoáru folkové a středověce laděné písně a lidovky s harmonikou a ti, kdo je znají z masopustů a Dokských pověstí, vědí, že se bude jednat o temperamentní hudební zážitek. 


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr