V létě pozor na klimatizaci. Může způsobit zdravotní potíže

Klimatizace je i v našich zeměpisných šířkách stále častější a oblíbenější. Přináší totiž úlevu a osvěžení, především v horkých dnech bývá skvělým pomocníkem v tom se cítit pohodlně. Přesto ale může mít negativní vliv na naše zdraví. Náhlé změny teplot mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění, nízká vlhkost vzduchu v klimatizovaných místnostech může pak zase způsobovat dehydrataci a dráždění dýchacích cest. Pozor na teplotní „šoky“

Asi nejvíce „nebezpečná“ je klimatizace kvůli změnám teplot, kdy tělo náhle přejde z velmi horkého prostředí do velmi chladného. To může způsobit náhlý pokles tělesné teploty, což zatěžuje srdce a krevní oběh. Tento stres může zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice, zejména u lidí, s již existujícími srdečními chorobami.

„U lidí, kteří mají vysoký krevní tlak je důležitá opatrnost, kterou si každý léčený musí zachovat ve větší míře než cela zdravý člověk. V létě by si ale lidé trpící hypertenzí měli dát pozor především na teplotní šoky, které mohou způsobit nebezpečné výkyvy krevního tlaku,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě a dodává: „Je nutné si dávat na přechod ze silně klimatizovaných místností do venkovního horka. Ideální rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku by neměl být větší než 5 stupňů. Je dobré se také připravit na prudké změny teploty tím, že s sebou budete mít vrstvu oblečení, kterou si můžete vzít na sebe, když vstoupíte do chladnějšího prostředí.“

Klimatizace může snižovat vlhkost vzduchu, což může vést k dehydrataci. A ta může zvýšit srdeční frekvenci a způsobit nízký krevní tlak, což znamená, že srdce musí pracovat více, aby pumpovalo dostatečné množství krve.



Klimatizace může pomáhat šíření bakterií

Dalším aspektem, na který bychom si měli dát pozor je to, že klimatizace může vytvářet ideální podmínky pro růst a šíření bakterií a plísní, zejména pokud nejsou filtry pravidelně a správně čištěny a udržovány. Špatně vyčištěné filtry a vodní zásobníky mohou poskytnout vlhké a chladné prostředí, které mohou tyto mikroorganismy využívat k růstu.

„Když se pak tyto bakterie a plísně dostanou do vzduchu mohou způsobit řadu respiračních problémů, včetně alergií, astmatu, zánětu průdušek. Lidé s kardiovaskulárními chorobami mohou být obzvláště citliví na tyto respirační problémy. Dýchací obtíže způsobené infekcí nebo alergií mohou způsobit zhoršení příznaků srdečních chorob,“ upřesňuje prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.


Nepříjemné nachlazení

I když je nachlazení obvykle spojeno spíše s chladnými měsíci, paradoxně nás může potkat i v létě díky používání klimatizace. Rychlé přechody mezi teplotami mohou tělo zaskočit a způsobit pokles imunitní reakce. Navíc, vysušená nosní sliznice se stává náchylnější k virům. Jedním z častých příznaků je takzvaná “rýma z klimatizace”, která může vést až k následnému zánětu dutin. Dalšími mohou být bolesti v krku způsobené klimatizací. Doporučuje se zvýšit konzumaci vitamínu C, pít teplé bylinné čaje a zkoušet inhalace se solí. Pokud se stav s nachlazením z klimatizace nezlepší, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.


O prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění se dozvíte více na stránkách projektu www.srdcevhlave.cz. Projekt se snaží zlepšit informovanost ohledně rizik spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem či nedodržováním předepsaného léčebného schématu.

 


Zdroj:

Iveta Nebesařová

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr