Vztek

Dobrý den, co mi může pomoci, když neovládám svůj vztek? Nejsem zlý člověk, ale sebemenší věc mě vytočí a hned řvu. Za chvíli vychladnu a vše si vyčítám, ale v ten daný moment prostě bouchnu a jsem strašně sprostej a neumím to zastavit. Budu rád za jakoukoliv radu a doporučení. Děkuji.

ilustrační foto

 

Dobrý den, co se týká zvládání vzteku, je zapotřebí se zaměřit nejen na ty chvíle, když už, jak píšete, bouchnete. Důležité je zbavovat se napětí průběžně, budou se vám pak lépe zvládat stresové situace. Pokud jste temperamentní člověk, určitě by bylo dobré pravidelně věnovat se nějakému sportu. Pokud nemáte vztah ke sportu, věnujte se relaxačním cvičením, spoustu tipů najdete na internetu. Ve chvílích, kdy víte, že se zaručeně vytočíte, pokud je to možné, tak se v tu chvíli omluvte a odejděte. Dobré je také provádět dechová cvičení – zhluboka se nadechnout a vydechnout nejméně 10× – toto je dobré si vyzkoušet v klidové situaci, trochu si to natrénovat, abyste byl schopný to aplikovat, když jste ve stresu. Dále vám mohu doporučit ve chvílích, kdy už víte, že bouchnete, mačkat v ruce nějaký gumový míček nebo kroužek, abyste ventiloval tenzi. Vše co píšu, chce určitý trénink, proto je zapotřebí to vyzkoušet několikrát.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. et Mgr. Veronika Pavlisková
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak zvládnout vztek?

Každý člověk se potýká s jinou mírou vzteku, někdo je od přírody klidný, jiného vytočí doběla sebemenší maličkost. Naučit se tyto výbuchy zvládat je náročné, ale ne nemožné. Chce to velkou dávku trpělivosti, zkoušet různé metody, kombinovat je. Pokud se nedokážete ovládnout, zkuste si najít místo, kde můžete svůj vztek ventilovat bez obav. Důležité je o svých pocitech mluvit, ať už s přítelem, nebo někým nezaujatým, např. psychologem.

Zkuste si vést deník, do kterého si vždy zapíšete, co jste v danou chvíli cítili, co bylo příčinou vzteku. Zpětně vám to pomůže pochopit, co u vás dané reakce vyvolá. Pokud je příčinou chování nějaké osoby, určitě si o tom s daným člověkem promluvte. Není potřeba ale vyvolat scénu, snažte se prostě sdělit, co vám vadí, a určitě uvažujte nad tím, jak by bylo možné daný konflikt vyřešit.

Se zvládáním vzteku mohou pomoci také různá dechová cvičení, procházka, jóga, nebo nějaký sport, při kterém budete moci své emoce „vybít“.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz