Festival Panenek v Plzni III. ročník / 09.-10.10.

Každá panenka nebo hračka má svůj kouzelný příběh, který Vás pohltí a vtáhne do pocitů bezstarostného a poklidného života našich předků. A někdy i s dramatickým příběhem, který se upíná k oné panence a pravými vlasy. Pojďte jej poznat.

„Poznej sběratele panenek osobně“

Jiřina Havlová z Plzně po putovních výstavách v Česku a na Slovensku na zámcích v muzeích. Připravila pro milovníky panenek muzeum panenek a to s úplným výkladem o jejich historii /spolu se sběratelskou skupinou „Panenky sbírám pro radost“ v roce 2017 sepsala encyklopedii “Česká panenka“, kde je tak vývoj zaznamenán/.
Touha sjednotit lidi, kteří se tomuto koníčku věnují naplno, přišla díky sociálním sítím, kde organizátorka festivalu sjednotila neuvěřitelných 3500 lidí, kteří sbírají panenky historické, retro, nebo dnešní fenomén – reborn. Na panenky šijí, háčkují a pletou. Jsou mezi nimi i tací, kteří panenky vyrábějí z různých materiálů, nebo dokonce vracejí do života panenky historické, rozbité často na desítky střepů. Jiní se zase věnují výrobě pokojíčků nebo náročným opravám starých kočárků.


Je škoda, že výstavy panenek většinou probíhají jen regionálně. Proto vznikl nápad uspořádat pro sběratele dvoudenní festival s názvem Festival panenek.
Máme za sebou již dva úspěšné festivalové ročníky, protože panenky, stejně jako jiné hračky, se těšily zájmu široké veřejnosti. Na festivalu se sešlo 24 vystavovatelů z různých koutů naší země.
Pokaždé zde vládla atmosféra pohody a něhy, kterou nejen panenky, ale i vystavovatelé vyzařovali. Soutěžilo se v kategoriích: historické, retro, umělecké a reborn. O výsledcích rozhodovali diváci. Každá panenka, přihlášená do soutěže, má svůj životní příběh. S ním se diváci seznamují během rozhovorů s vystavovateli.


Festival je příležitostí k výměně zkušenosti a rad, získávání kontaktů, uzavírání nových přátelství a pokaždé vždy přináší obohaceni o radost diváků z krásné podívané.
Chceme také ukázat široké veřejnosti dovednosti našich předků. Naučit zájemce, jak si sami doma mohou opravit panenku, medvídka nebo kočárek po mamince či babičce. Využít možnosti zakoupit si unikátní panenky nebo jiné doplňky pro ně, které nenaleznou v běžném obchodě, anebo jen vyhrát v bohaté tombole.
Vyslechnou si příběhy panenek i vystavovatelů, a tak se dozvědí něco o jejich historii. V neposlední řadě si mohou děti i dospělí zakouzlit s naším kouzelníkem nebo se vyfotit v panenkovém foto koutku. Zkrátka užít si společně příjemný den.

Naši vystavovatelé

Historické panenky u nás vystavují:

Ladislava Šmídová, Anna Marie, Zdenka Hladíková, Jaroslava Nagyová, Andrea Čekanová, Ala Čermáková, Jiřina Havlová a další.
Umělecké panenky představí paní Blanka Křížová a miminka reborn Iveta Eckertová, Chmelařovi nebo Zdenka Malá.
Šití a pletení na panenky předvede Radka Sálová.
Milým hostem byl známý Medvídkov z Kladna (muzeum medvídků) a sbírku pokojíčků manželů Jany a Zdeňka Holubových a letos bude i paní doktorka Mudr. G. Pekárková.
Spolu se sobotním vystoupením Jarka Šimka (zpěvák kterého můžete znát z duetu s Ivetou Bartošovou jako Šimi)
Celou dobu provází moderátor, který vyhlašuje soutěže, povídá si si vystavovateli.

Těšíme se na setkání a na Vaše rozzářené pohledy. 2. víkend v říjnu v Galerii a Vinotéce Na Roudné 59 v Plzni.

V sobotu vystoupí zpěvák Jarek Šimek.

Vstupné: 100 / 50 Kč

Nádherné moderní prostory vybavené vlastní vinotékou, kavárnou i občerstvením s bezbariérovým přístupem, výtahem.

Kde

pořádá J. Havlová:


Zdroj:
Jiřina Havlová
Muzeum panenek Plzeň
Purkyňova 29, Plzeň, 30100
tel: 739 334 835
www.muzeumpanenekplzen.cz
Facebook: Výstava panenek a kočárků