Ukončení sezóny štoly Johannes 2021

Štola Johannes bilancuje opět vynikající turistickou sezónu.

Zdař Bůh! To byl typický pozdrav, který v letošní turistické sezóně, slyšelo téměř 2400 návštěvníků štoly Johannes. Druhý rok s koronavirovými opatřeními potvrdil loňský enormní zájem českých návštěvníků o české destinace a památky. Historickou štolu, zapsanou na Seznam světového dědictví UNESCO, si jich prohlédlo o dvě desítky více než v roce 2020. V srdci Krušných hor na Zlatém Kopci obdivovali důlní dílo ze 16.století na malém a velkém okruhu od května do 30.září 2021:

Ing. Blanka Nováková, jednatelka Služeb Boží Dar s.r.o., které o štolu pečují a provozují ji, říká: “Pro letošní sezónu jsme díky projektu Montanregionu Krušné hory – Erzgebirge o.p.s. měli k dispozici nový obslužný objekt. Pro návštěvníky i průvodce odpadl transport bezpečnostních přileb, plášťů a holínek do prudkého stoupání od Zlatého potoka k ústí dědičné štoly.
Již vloni se nám osvědčil online rezervační systém. Od roku 2021 jsou všechny památky UNESCO a jejich prohlídky na internetu na jednom místě. Návštěvník si tak může naplánovat exkurze v krušnohorských historických štolách a dolech v podstatě na týden dopředu. Štola Johannes byla nejvíce žádána o prázdninách, kdy bylo beznadějně vyprodáno.“

A Ing. Nováková doplňuje: „I letos se nám vyskytlo několik kuriózních situací, které museli naši průvodci operativně řešit. Například nám v důsledku opotřebení praskly stupnice na jednom z pětimetrových výlezových žebříků. Bylo to při kontrole po odpolední velké trase. Sehnat ho do druhého dne a hlavně ho dostat fyzicky do úzkých prostor štoly, to byl opravdu mistrovský kousek. Další případ byl bolavý zub, to v teplotě 7 stupňů a neustálé ventilaci vzduchu, nebylo pro jednoho z našich průvodců nic příjemného. Chtěla bych jim poděkovat, že letošní sezónu opět zvládli.“

Štola Johannes tradičně myslí na nejmenší. I letos rozšířila pro děti „Hornické omalovánky“, kde se dozvědí, jak vypadá želízko, mlátek, korýtko nebo si vymalují permoníka. Ke stažení zdarma na www.stolajohannes.cz

V letních měsících mohli návštěvníci Infocentra Boží Dar zhlédnout výstavu „Tajemní netopýři“, která přiblížila tyto obyvatele krušnohorských důlních děl.


Co se bude dít v historickém podzemí na podzim? Od 15.srpna již patří komíny a výstupní štola z velké komory na povrch k replice žentouru netopýrům a od září budou opět všechny prostory sloužit jako jejich přirozené zimoviště. Ve štole bude před tím provedena pravidelná údržba: kontrola výdřev, žebříků, průchodů a průlezů a mnoho dalšího.

Turisté a cyklisté si mohou celoročně prohlédnout exteriérová hornická díla na Kaffenbergu u Zlatého Kopce, jako jsou haldy, nebo vodní díla na Stříbrné stezce / Silberstrasse. Doporučujeme využít novou aplikaci Živé hory, ve které virtuálně navštíví podzemní prostory nedaleké štoly Kohlreuther. Pro návštěvníky se štola Johannes znovu otevře v dubnu 2022.

Více informací o historii štoly, technologiích i nerostném bohatství Krušných hor naleznete na www.stolajohannes.cz

 


Zdroj:

Daniela Tautermannová
Nikola Dörflerová
Infocentrum Boží Dar

www.bozidar.cz