Děti a mladí tvůrci mohou přihlašovat své filmy do soutěže o Animáničku

Také letos je hlavní součástí Festivalu Animánie mezinárodní soutěžní přehlídka audiovizuální tvorby dětí a mládeže do 26 let. 16. ročník Animánie, která je největším a nejstarším soutěžním setkáním mladých animátorů, se uskuteční v prostorách plzeňského Moving Station od 18. do 21. 11. 2021. Už nyní ale probíhá přihlašování filmů, které se ve třech kategoriích utkají o festivalové ceny Animáničky. Kromě soutěže chystá Animánie i bohatý program plný setkávání, workshopů, animovaných filmů i počítačových her.

Loňskou Animánii přesunula pandemie do online prostředí, letos organizátoři doufají v návrat k tradičnímu průběhu festivalu. „Problémy s covidem naštěstí mladé tvůrce nezastavily a už nyní je zřejmé, že přihlášených filmů budou stejně jako vloni stovky, od nás i ze zahraničí,“ řekl ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda. I když se jedná o krátké snímky, není možné je do soutěže zařadit všechny. O přijetí filmu rozhodne programová rada složená z lektorů Animánie, programového oddělení a vedení festivalu.

 

Vybrané snímky jsou pak rozdělené na československé a zahraniční a utkají se ve třech kategoriích: MINI (do 13 let), MIDI (14-18 let) a MAXI (do 26 let). Všechny vybrané soutěžní filmy čeká projekce před diváky. Svá díla mohou tvůrci přihlásit do 10. září 2021 prostřednictvím stránek www.festival-animanie.cz.

Téma soutěžních filmů je volné, organizátoři nechtějí začínající tvůrce nijak omezovat. Své téma má ale nesoutěžní festivalový program. „Loňský rok nás všechny tak trochu pozastavil a uzavřel. Namísto do kina, divadla nebo restaurace jsme chodili na procházky po uzavřeném, spícím městě. Jsme za to ale vděční –

při toulkách ulicemi Plzně se nám podařilo odhalit její skrytou krásu a fantaskní maposvět. Téma letošní Animánie proto zní Na cestě,“ vysvětlil Jan Příhoda.

 

Festival nabídne tradiční díla české a světové animace, aktuální novinky, animační a trikové workshopy, program pro pedagogy a nezapomene ani na počítačové hry. „Animánie již několik let nabízí pohled do kuchyně vývojářů úspěšných českých her. V posledních letech se stále více orientuje i na mladé tvůrce, kteří s tvorbou her teprve začínají, a poskytujeme jim prostor k prezentaci jejich děl. Návštěvníci si budou moci některé studentské hry zahrát v rámci naší game zóny,“ dodal Jan Příhoda.

Kompletní soutěžní i nesoutěžní program bude na stránkách www.festival-animanie.cz a FB Animánie zveřejněn v průběhu října.

Plzeňský spolek Animánie aktuálně nechystá jen festival, ale otevírá i řadu kurzů a kroužků animace pro rok 2021/2022. Nabídka zahrnuje celoroční kroužky a kurzy, zejména pro děti. Malí tvůrci si mohou osvojit základy animace, filmové triky, psaní scénářů, tvorbu komiksu a další oblíbené žánry. Do kroužků se lze přihlásit na www.animanie.cz.


Zdroj:

Daniela Vítová

tiskový servis Animánie

www.festival-animanie.cz