Krize středního věku

Dobrý den, s manželem jsme spolu už téměř 25 let. Poslední dobou se ale začal chovat jinak, než obvykle. Začal chodit do fitka, kupuje si nové oblečení, začal básnit o motorce atd. Přitom to byl vždycky spíš pecivál. Mám podezření, že za tím může být jiná žena. Mám si s ním o tom promluvit, nebo počkat, jestli ho to nepřejde? Děkuji.

ilustrační foto

 

Dobrý den. Chápu, že je nepříjemné nevědět, co se děje. Lidský mozek, když v něčem tápeme, se snaží doplnit „bílá“ místa nejistoty domněnkami, které mohou, avšak také nemusí, být pravdivé. Změna chování u vašeho manžela může být způsobena celou řadou důvodů – napadá mě krize středního věku, která se týká mužů mezi 40–50 lety. Muž stárne a snaží se tomuto procesu bránit například koupí nové motorky nebo právě návštěvami fitka, aby si potvrdil, že je stále platným jedincem reprezentujícím své pohlaví. K tomuto období mohou patřit i milenky. Nicméně tuto odpověď vám já nemohu dát, neboť ji zná pouze váš muž. Máte spolu již hezký kus společné historie, zkuste se tedy partnera zeptat, co se děje. Upřímný rozhovor posílí důvěru ve vztahu a může přinést i úlevu při pochybnostech. Každopádně budete mít jistotu, na čem vlastně jste a dle toho se zařídíte. Držím vám palce.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Pavlína Doležalová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Krize středního věku

Krize středního věku je často spojována s muži, toto období plné bilancování a velkých změn se ale nevyhýbá ani ženám. Krize středního věku obvykle začíná okolo čtyřicátého roku, typickým rysem je ohlížení se za minulostí a hodnocení současného života. Objevuje se také nuda a stereotyp: práce ztrácí svůj smysl, vztah je jednotvárný, bez jiskry…

Výsledkem takového přemítání je pak silná touha po změně a vzrušení, která často vede k neuváženým rozhodnutím: koupi nového auta, změně šatníku či účesu, novým koníčkům… Partner člověka v krizi středního věku může snadno nabýt dojmu, že má jeho drahá polovička poměr. To přitom vůbec nemusí být pravda a nápadné změny v chování mohou být pouze projevem krize středního věku. Je ale pravda, že důsledkem této krize může být také nevěra.

Krize středního věku není otázkou několika dní či týdnů, lidé s ní bojují i několik let. Nemusí to být jen období velkého soužení, ale také příležitost pro změny. Ty by ale neměly být neuvážené ani radikální.Při bilancování a hodnocení dosavadního života zkuste být féroví a hledejte také to, co se vám dosud povedlo, na co jste pyšní. Namísto hledání nového vztahu, mluvte o svých pocitech se současným partnerem. Přiznejte, co vám vadí a co byste potřebovali, sdílejte s ním pocity, kterými si procházíte. Nebojte se téma otevřít s dobrým kamarádem nebo kamarádkou – je možné, že si sami prošli podobným obdobím. V neposlední řadě se můžete obrátit také na odborníka – psychologa.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz