Závislost na PC a mobilu

Dobrý den, můj vnuk (12 let) je podle mě závislý na mobilu a počítačových hrách. Ve volném čase prakticky nic jiného nedělá, nebaví ho sporty a nemá ani jiné zájmy. Teď to jeho rodiče řeší tak, že ho přivezou ke mně a doufají, že ho nějak napravím. Mám šanci? Tak aby se nezablokoval i vůči mně?

ilustrační foto

 

Dobrý den, jeho rodiče na vás připravili docela oříšek, vnukovi je 12 let, takže už jde pomalu do puberty a raději bude chtít trávit čas se svými vrstevníky než s dospělými, ale šance tady určitě je. Rozhodně nenechte zodpovědnost rodičů přehodit na sebe, ale měli byste spolupracovat a snažit by se měli hlavně oni. V ideálním případě by se vám mělo podařit, aby váš vnuk trávil na počítači ve svém věku max. 2 hodiny denně. Ale chce to postupovat po krůčcích. Snažte se ze začátku žádat vnuka o pomoc při běžných pracích, povídat si s ním a zjistit, co ho zajímá a o jaké aktivity by ho mohly bavit. Vhodné by také bylo, kdyby měl nějaký kroužek. Pokud není sportovně založený, zjistěte, jaké kroužky nabízí jeho škola. Spousta kroužků probíhá i online. Někdy je zapotřebí ze začátku dítě do nějaké pravidelné aktivity nebo kroužku trochu nutit, ale to byste neměla Vy, ale jeho rodiče.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. et Mgr. Veronika Pavlisková
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Závislost dětí na telefonu nebo počítači: Co s tím?

Pokud vaše dítě celé dny pouze sedí u počítače nebo neodtrhne oči od displeje telefonu a všechny ostatní aktivity ho už dávno přestaly bavit, zbystřete. Na telefonu, počítači, sociálních sítích i na internetu jako takovém si dítě může vypěstovat závislost. Navíc tento sedavý způsob trávení volného času není pro dítě úplně ideální. Zabrat dostává hlava, oči i pohybový aparát. Také spánkový režim může být dlouhodobým působením modrého světla značně narušen.

Jak závislosti předcházet? Je třeba s dítětem probrat nějaká pravidla. Zákaz všeho nebo nereálné časové limity nejsou řešením. Ať chceme, nebo ne, digitální technologie jsou poměrně velkou součástí našich životů, a tak jejich úplné odepření také nemusí být pro dítě tím nejlepším. Pokud je internet/telefon/počítač využíván s mírou, může přinášet mnoho výhod a byla by škoda, aby o ně dítě přišlo.

Zkuste o tom s dětmi diskutovat, nechte je nějaké pravidlo nebo limit navrhnout, případně jim dejte vybrat z více možností. Důležité je, abyste i vy sami šli příkladem, děti totiž dospělé moc rády napodobují. Ukažte jim jiný způsob relaxace a odpočinku a rozvíjejte, co je baví.

Staré známé rčení, že všeho moc škodí platí i v tomto případě. Nehledejte proto extrémní řešení, ale spíše se snažte dítě učit rovnováze. Je v pořádku, že vaše dítě ovládá současné technologie, ale nikdy by neměly ovládnout ony jeho.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz