Děti a rozvod

Dobrý den, s manželkou se chceme rozvést. Máme dvě děti (4 a 7 let) a nevíme si rady, jak jim o rozvodu říct. Vše probíhá v klidu, nehádáme se, pro děti to určitě bude šok, myslím, že nic netuší. Chceme jim to co nejvíc ulehčit. Za každou radu děkuji.

ilustrační foto

 

Dobrý den, vždy je dobré, aby děti o rozvodu informovali oba rodiče a to ve chvíli, kdy již je opravdu jasné, že k rozvodu dojde a ideálně, kdy už jsou rodiče domluveni také na tom, jak bude probíhat péče o děti. Domluvte s manželkou, kdy a kde dětem o rozvodu řeknete. Vhodné je nějaké místo, kde se děti cítí bezpečně, proto doporučuji říct jim to doma. Nezabíhejte do zbytečných detailů, pouze řekněte, že jste si přestali rozumět, že to se dospělým někdy stává, ale že je máte rádi pořád stejně a oni mohou mít rádi pořád stejně vás oba a poskytněte jim informace o tom, s kým budou bydlet a kdy se uvidí s druhým rodičem. Pokud je v tom již nějaký nový partner, děti by o tom měly vědět. Hlavně je ujistěte, že oni za rozvod nemohou. Dejte jim také možnost se zeptat, na co chtějí teď nebo kdykoliv jindy.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. et Mgr. Veronika Pavlisková
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak říci dětem o rozvodu?

Existuje ideální postup, jak s dětmi mluvit o rozvodu? Podíváme-li se na to z druhé strany, je tu spousta způsobů, jak to určitě nedělat. Hádky, křik, obviňování partnera nebo manipulace s dítětem. Tomu je potřeba se vyhnout. Rozhovor proto zkuste naplánovat předem, abyste se vyhnuli promluvě v náhlém návalu negativních emocí.

S dítětem byste si měli popovídat v klidu a trpělivě. Pokud to zvládnete s partnerem, skvělé. Budete na to dva a můžete se dopředu domluvit, co a jak dítěti řeknete. Pokud víte, že by byl společný rozhovor katastrofa, zamyslete se nad tím, kdo z vás to dokážete dětem podat lépe. S rozhovorem příliš neotálejte, protože je možné, že dítě už dávno něco tuší a je zmatené. Celou situaci si může dávat za vinu, proto je důležité zdůraznit že za rozvod nemůže. Určitě je na místě vyzdvihnout, že ho oba milujete a nic se na tom nezmění ani po rozvodu. Připravte se, že děti mohou mít spoustu otázek. Není potřeba zacházet do pikantních detailů, ale vaše dítě si určitě zaslouží znát pravdu. Pokuste se vyhnout planým slibům, především se nikoho nesnažte chlácholit tím, že se třeba ještě někdy dáte dohromady. Jakým způsobem dítěti rozvod oznámíte, bude mít vliv na to, jak bude celou situaci vnímat.

Rozvod není náročný jen pro děti, ale samozřejmě také pro vás a je normální, že jste plní různých emocí. Myslete na to a když bude potřeba, proberte vše s kamarády, příbuznými nebo psychologem. Dítě by určitě nemělo přejmout roli vašeho důvěrníka.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz