První kilometry v první republice

Automobily ŠKODA ve službách československé armády.

Již krátce po vzniku Československa v roce 1918 bylo zřejmé, jak důležitou roli bude v mladém státě hrát armáda a zajištění bezpečnosti mladé republiky. Ke klíčovým armádním dodavatelům patřily i Škodovy závody v Plzni, do jejichž koncernu patřila od roku 1925 také mladoboleslavská automobilka. Moderní vojenská vozidla zde vznikala i na bázi úspěšných osobních automobilů ŠKODA POPULAR a později i SUPERB.

Mladoboleslavská automobilka se významně zasloužila o motorizaci první československé republiky, včetně její armády. Z vývojové řady užitkových modelů připomeňme soupravu tahače Laurin & Klement 550 s návěsem Martin – technicky vyzrálý produkt v Mladé Boleslavi vznikal podle licence americké společnosti Martin Rocking Fifth Wheel Company. Armádě bylo dodáno několik provedení: valník s užitečnou hmotností 7000 kg i jeho modifikace pro dělostřelectvo, telefonní vůz, pojízdná dílna pro opravy vojenských letadel či benzinová cisterna.

Ve 30. letech se pozornost soustředila na střední a těžké nákladní automobily ŠKODA se vznětovými motory vlastní konstrukce, všechny domácí konkurenční značky přitom tehdy spoléhaly na nákup zahraničních licencí. Mateřský koncern, Škodovy závody v Plzni, navíc zvítězil v tendru na dodávku legendárních lehkých tanků LT vz. 35. Osvědčily se ale také adaptace osobních automobilů, od nejmenších modelů po nejluxusnější položky v nabídce značky ŠKODA. Například šestiválec L&K – ŠKODA 360 se uplatnil jako vůz sanitní či desinfekční, menší modely 110 a 120 s užitkovými karoseriemi byly dodávány také vojenským autoškolám, tedy se zdvojenými ovládacími prvky.

Vynikající průchodnost civilních lehkých vozů ŠKODA POPULAR prokázaly extrémní dálkové jízdy i zkušenosti stovek spokojených zákazníků. Kromě nezávislého zavěšení všech kol, vhodného zpřevodování a polohy těžiště sehrála zpočátku roli také absence diferenciálu, díky čemuž měla poháněná zadní kola velmi dobrou trakci v blátě, písku i na sněhu. Po potřeby mladé československé armády nebylo třeba standardní POPULAR příliš upravovat, vojenská verze se kromě pneumatik 5,25-16 s hrubým dezénem lišila především otevřenou karoserií v barvě khaki a specifickou výbavou. Úvodní série 35 roadsterů byla československé vojenské správě dodána v období od září do prosince 1935.