Zasedání Umělecké rady DJKT

V pondělí 4. června 2018 zasedla Umělecká rada Divadla J. K. Tyla. Členové rady, složené z významných kritiků, umělců a dalších výrazných osobností, se setkali s představiteli divadla a zástupci města a kraje, aby na základě výroční zprávy za rok 2017 a doplňujících informací ředitele DJKT Martina Otavy a ostatních členů vedení divadla důkladně zhodnotili činnost divadla za uplynulý kalendářní rok.

Divadlo J. K. Tyla má za sebou úspěšný rok, naplnilo všechny stanovené ukazatele pro toto období a v některých ohledech je i značně překročilo. Zdárně se sžilo s Novým divadlem, stále více diváků nachází cestu právě sem, a úspěšně pokračuje v nastavené dramaturgii, která přináší své ovoce. Průměrná návštěvnost vzrostla z 82,4 % na vynikajících 86,9 %. V Novém divadle se daří především muzikálu, proto se sem přestěhuje natrvalo, Šumař na střeše byl poslední muzikálovou premiérou ve Velkém divadle.

Činohra

V roce 2017 se činohra zaměřila na otevření se co nejširšímu spektru diváků a v této snaze pokračuje i nadále. Uvedla tituly tzv. náročnější a intelektuálnější – Tři sestry, Kazimír a Karolína. Natália Deáková, šéfka souboru činohry dodává: „Na Malé scéně jsme se zaměřili na divadelní fajnšmekry a uvedli dvě současné hry, Živý obraz a Iluze, které získaly nominaci na Cenu Marka Ravenhilla za rok 2017.“ Vedle toho činohra uvedla i tituly divácky vstřícnější – Past na myši, Sluha dvou pánů a Počestné paní plzeňské, přičemž poslední z nich plnil i dlouhodobou intenci dramaturgie uvádět hry s lokálním zasazením.

Opera

Opera si v minulém roce stanovila velmi ambiciózní cíl uvést šest žánrově rozličných premiér. V čele jistě stojí světová premiéra původní české opery Jakub Jan Ryba, jejíž protagonista titulní role Tomáš Kořínek získal Uměleckou cenu města Plzně 2017. Jako protipól uvedl soubor v roce 2018 operu nejstarší, Orfeo, což je záměr vysoce převyšující běžnou úroveň oblastního divadla. „Mám velkou radost, že se všechny tyto nové inscenace setkaly s neobyčejným ohlasem laické i odborné veřejnosti, což potvrzuje jednoznačnou příslušnost plzeňské opery do pomyslné české první ligy,“ hodnotí uplynulé období šéf souboru Tomáš Pilař.

Muzikál

Muzikál DJKT během roku 2017 potvrdil, že se jedná o sebejisté těleso, které může směle konkurovat nejlepším souborům v republice. Velký podíl na tom má rozmanitý divácký repertoár, který dává příležitost mimořádně talentovaným členům souboru i zajímavým hostům. Muzikály Marilyn (Překrásné děcko), Chyť mě, jestli na to máš a West Side Story se zařadily mezi špičky v repertoáru, které pravidelně vyprodávají celé hlediště. Pavel Režný byl za svůj mimořádný výkon v roli Tonyho (West Side Story) nominován na Cenu Thálie za rok 2017. V budoucnu se jistě zúročí založení Muzikálového studia DJKT, kde jsou pro jeviště vychováváni interpreti pro dětské role. Rovněž zkušební nultý ročník festivalu muzikálových nadějí Na scénu! naznačil, že by do dalších let mohlo jít o respektovanou přehlídku.